conflicte

Rússia revifa la polèmica amb Ucraïna a Eurovisió

Iúlia Samoilova, la representant russa vetada en el festival, torna a actuar a Crimea

1
Es llegeix en minuts

En plena setmana d’Eurovisió (la final se celebra aquest mateix dissabte, 13 de maig), Rússia ha tornat a revifar la polèmica amb Ucraïna, el país amfitrió que va vetar la participació del seu representant en el certamen musical per haver entrat a Crimea sense autorització i haver participat en un concert en un territori que Kíev considera sota ocupació.

L’artista russa Iúlia Samoilova, que havia de representar el seu país a Eurovisió, va cantar la cançó que havia de presentar al certamen precisament en el lloc del conflicte, a la península de Crimea, símbol de la ruptura política entre Kíev i Moscou després de la seva annexió el 2014 a Rússia.

Samoilova es va sumar als actes organitzats a Crimea amb motiu del Dia de la Victoria, amb què Rússia commemora la victòria de la Unió Soviètica sobre els nazis. L’artista no ha pogut viatjar a Kíev per participar a Eurovisió precisament per haver actuat a Crimea el 2015.

Notícies relacionades

A Sebastopol, i davant milers de persones, Samoilova va evitar mencionar Eurovisió i es va limitar a destacar el «gran honor» que suposava participar a les festivitats nacionals. A més d’interpretar la cançó amb què havia de representar Rússia a Eurovisió, també en va entonar una altra de relativa precisament a la victòria soviètica.

Una espectadora, Liudmila Dobrovolskaia, va expressar en declaracions a Reuters el seu malestar per un certamen, Eurovisió, que «no és un concurs de cançons ni de cantants». «És un concurs de política», va lamentar, si bé s’ha convertit en un esdeveniment especialment popular en els països de l’antiga òrbita soviètica.