COFLICTO ATASCADO

Ucraïna insisteix en el seu veto a la representant de Rússia a Eurovisió

El viceprimer ministre ucraïnès, Viatxeslav Kirilenko, ha declarat aquest dissabte que Rússia només podrà participar amb una cantant que no hagi violat la seva legislació

Creix la tensió entre Kíev i la Unió Euroepà de Radiodifusió (UER) i diversos països han anunciat que podrien retirar-se si Iúlia Samóilova és rebutjada

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Ningú ha mogut fitxa en el conflicte que hi ha per la participació a Eurovisió de la cantant elegida per representar Rússia. Ucraïna va insistir ahir en el seu veto a Iúlia Samóilova, i va demanar a Moscou que busqui un altre participant, mentre creix la tensió entre Kíev i la Unió Europea de Radiodifusió (UER), organitzadora del certamen.

  

 «Repeteixo una vegada més que Rússia pot participar a Eurovisió 2017 si elegeix un representant que no hagi violat la legislació ucraïnesa», va dir el viceprimer ministre Viatxeslav Kirilenko. «Crec que és el que farien França, Alemanya, el Regne Unit, Polònia i qualsevol altre país membre de la Unió Europea de Radiodifusió (UER)».

  

 «Exigir que Ucraïna adopti decisions sense precedents en benefici de Rússia –va afegir–, en violació de la nostra pròpia legalitat i, per cert, del dret internacional, és inadmissible». El viceministre també va recordar que «Samóilova desgraciadament va violar la legalitat ucraïnesa a l’actuar a la Crimea annexionada. I Ucraïna, quan es tracta de Crimea, es basa en les decisions de les organitzacions internacionals, i cap d’elles ha reconegut l’annexió de Crimea». 

    

Kirilenko va assegurar, a més, que si Rússia elegeix un altre representant, «se li garantirà la seguretat, i una acollida com als altres». 

Notícies relacionades

    

Al mateix temps que Ucraïna insistia a vetar la jove cantant en cadira de rodes,  la UER confirmava que la seva directora general, Ingrid Deltenre, havia enviat una carta al primer ministre ucraïnès, Volodimir Groisman, alarmada per la situació. El va advertir que si es manté el veto, diversos països ja estan considerant retirar-se del concurs, que tindrà la seva gran final a Kíev el 13 de maig.