polèmica

El TS no veu vulnerat l'honor dels jugadors del Madrid pel vídeo de les hienes

Confirma el rebuig de la demanda presentada contra TV-3 per la gravació

maxresdefault

maxresdefault

3
Es llegeix en minuts
ÁNGELES VAZQUEZ / MADRID

La Sala Civil del Tribunal Suprem no considera que hi hagués intromissió il·legítima en el dret a l'honor dels jugadors del Reial Madrid en el vídeo del programa 'Esport Club' 'Esport Club'del canal Esport 3 de TV-3, en què se'ls comparava amb un grup de hienes. Per això aquest dilluns ha confirmat el rebuig de la querella presentada pel club.

Pel Suprem, el vídeo, que es va emetre entre el partit d'anada i el de tornada de les semifinals de la Copa del Rei que va enfrontar el Reial Madrid i el Barcelona el 2013, va fer un “tractament crític, sarcàstic i humorístic de la rivalitat entre els dos equips i de la polèmica sobre l'agressivitat dels futbolistes” de l'equip blanc, tant els actuals com els d'èpoques passades, però “tot i el caràcter provocador, tenint en compte el context en què es va produir, no excedeix dels límits admissibles pels usos socials en aquesta mena de programes esportius”.

En la primera escena del vídeo es veia el jugador del Reial Madrid Juanito en un partit jugat el 1987 contra un equip alemany en què trepitjava un jugador de l'equip contrari. Després, apareixien jugades violentes de diversos jugadors del club amb el jugador del Futbol Club Barcelona Lionel Messi i una altra acció del futbolista Pepe contra un jugador del Getafe C.F.

CAÇA D'UN NYU

Les imatges s'alternaven amb les d'un documental de National Geographic en què un grup de hienes caçaven un nyu. L'última escena del vídeo era un fotomuntatge en què el jugador Pepe apareixia caracteritzat com a Hannibal Lecter en la pel·lícula 'El silenci dels anyells'. Dies després de ser emès, el presentador es va disculpar per l'emissió del vídeo i va demanar perdó per si algú s'havia sentit ofès. Tot i així, el Madrid va interposar una demanda, en què sol·licitava que es condemnés el programa i TV-3 al pagament de forma solidària d'una indemnització de sis milions d'euros.

El Jutjat número 77 de Madrid va considerar que tres de les seqüències del vídeo (la trepitjada de Juanito, la puntada de Pepe al jugador del Getafe i que es caracteritzés el jugador com a Hannibal Lecter) eren denigrants i vexatòries, així que va condemnar tots els demandats, tret del responsable d'Esports de la cadena, Josep María Farràs Puy, al pagament d'una indemnització de 20.000 euros. L'Audiència de Madrid va revocar la sentència perquè les tres seqüències esmentades, posades en relació amb la resta del contingut del vídeo i amb el context en què va ser emès, no traspassaven el llindar de la crítica.

FAULA CLÀSSICA

Notícies relacionades

Pel Suprem, la ponderació dels drets i llibertats en conflicte realitzada per la sentència recorreguda ha sigut correcta. Considera que “el vídeo es va fer en clau de faula clàssica, recorrent a la comparació del comportament de jugadors de futbol amb animals depredadors salvatges de caricatura, de pura ficció, fent comparacions manifestament irreals i hiperbòliques (jugadors de futbol amb hienes en una acció de caça, un defensa amb un psicòpata caníbal de ficció), que entren dins dels usos socials propis dels programes d'entreteniment esportiu i que, pel manifest ús de la faula i de la hipèrbole, amb un cert element sarcàstic i jocós, no tenen prou gravetat per suposar una afectació il·legítima del dret a l'honor del club demandant”.

La sentència, de la qual ha sigut ponent el magistrat Rafael Sarazá Jimena, afegeix que la llibertat periodística inclou el recurs a l'exageració i fins i tot a la provocació, com en aquest cas, i que la composició audiovisual sigui més o menys encertada (àmbit en què s'ha enquadrar la sol·licitud de disculpes per l'emissió del vídeo) no és per si mateixa constitutiva de vulneració il·legítima del dret a l'honor, ni sembla de prou entitat per considerar-la seriosament inductora a l'odi o a la violència en l'esport.