APOSTA GLOBALITZADORA

La BBC emetrà en 40 idiomes

La cadena estatal britànica amplia en 11 llengües el seu servei mundial de notícies amb la intenció d'arribar a 500 milions de persones

podcast bbcworld

podcast bbcworld

3
Es llegeix en minuts

Només cinc mesos després que la Gran Bretanya votés a favor del 'brexit' (sortir de la Unió Europea)'brexit', la British Broadcasting Corporation (BBC) ha anunciat la seva intenció de potenciar la seva presència a tot el món a través de les ones. Així, el Servei Mundial de la BBC posarà en marxa l'any que ve emissions en 11 nous idiomes, com a part de la principal expansió d'aquesta prestació des dels anys 40, segons ha informat avui la cadena estatal britànica. Amb aquestes noves llengües, el Servei Mundial de la BBC estarà disponible en 40 idiomes.

Les noves llengües són: oromo, amhàric, gujarati, igbo, coreà, marathi, pidgin, panjabi, telugu, tigrinya i ioruba. Els serveis seran llançats com a part d'una aportació d'inversió anunciat l'any passat pel Govern per millorar aquesta cadena.

"Aquest és un dia històric per a la BBC perquè anunciem l'expansió del Servei Mundial més gran des dels anys 40", ha dit el director general de l'emissora, Tony Hall,Tony Hall, que ha afegit que "el Servei Mundial de la BBC és una joia de la corona, per a la BBC i per al Regne Unit". El directiu va destacar la tasca de la BBC al ressaltar el seu caràcter "independent, amb periodisme imparcial i un entreteniment de classe mundial" per a milers de milions de persones al món.

El director general de la BBC s'ha marcat com a objectiu que la cadena estatal arribi a 500 milions de persones arreu del món quan celebri el seu centenari l'any 2022.

El Govern britànic va comunicar el 2015 una aportació de 85 milions de lliures (94 milions d'euros) a l'any per millorar el Servei Mundial de la BBC, amb especial èmfasi en regions com Rússia, Corea del Nord,. Com a part d'aquesta expansió, la BBC, que es finança a través d'un cànon que paguen els britànics per televisor, també ampliarà els seus serveis digitals a l'oferir més informació per a mòbils i més presència a les xarxes socials.

MÉS PRESÈNCIA A L'ÀFRICA I L'ÀSIA

De les citades llengües, l'oromo es parla a Etiòpia, algunes àrees de Kenya, Somàlia i Egipte; l'amhàric, a Etiòpia; el tigrinya, a Eritrea i algunes zones d'Etiòpia; l'igbo, és llengua oficial de Nigèria; el ioruba, del sud-oest de Nigèria i àrees de l'Àfrica occidental, mentre que el pidgin es parla al delta del Níger.

Les altres llengües corresponen a l'Àsia, ja que el gujarati es parla a l'estat indi del Gujarat, el marathi a l'estat indi del Maharashtra, el telugu a Telangana, i el panjabi principalment al Pakistan i algunes zones de l'Índia. A més, la BBC ha informat que ampliarà els seus informatius en rus, així com els serveis de televisió a l'Àfrica, entre ells 30 nous programes per a emissores associades de l'Àfrica subsahariana. També hi haurà més programes regionals en àrab, espais de ràdio d'ona curta per a la península coreana i una inversió més gran en el servei d'anglès.

La directora del Servei Mundial de la BBC, Fran Usworth, ha dit que en moments de revolucions, guerres o canvis globals, la gent a tot el món ha depès d'aquesta prestació per obtenir "notícies independents, confiables i imparcials". "Com a emissora independent, encara som tan rellevants com mai al segle XXI, quan a molts llocs no hi ha més llibertat d'expressió", va afegir.

Notícies relacionades

"Hem de seguir la nostra audiència, que consumeix notícies en formes que estan canviant; un nombre cada vegada més gran mira per televisió el Servei Mundial, i molts serveis són únicament digitals", ha subratllat Usworth. Malgrat aquests canvis, ha puntualitzat la importància de no abandonar el periodisme "independent i imparcial".

La cadena, que és políticament independent, sense ànim de lucre i sense anuncis, emet a moltes parts del món a través d'ona curta analògica i digital, 'streaming' (en directe) i 'podcasting' (sota demanda) a internet i per satèl·lit.