tocs d'atenció

Competència obre expedients contra la COPE i Orange

L'emissora de ràdio va publicitar begudes alcohòliques i l'operadora no va remetre les seves dades sobre el finançament de pel·lícules i sèries europees

cope

cope

1
Es llegeix en minuts

La COPECOPE i OrangeOrange estan en el punt de mira de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). L'emissora de ràdio, per publicitar begudes alcohòliques, i l'operadora, per un possible incompliment de l'obligació de finançar pel·lícules i sèries europees.

Competència ha obert un expedient sancionatr contra la cadena COPE per emetre comunicacions comercials de begudes alcohòliques "que podrien fomentar el seu consum immoderat".

En concret, es tracta d'anuncis del rom Arehucas (denunciada per AUC), i de vi La Guita.

Aquestes comunicacions comercials, efectuades durant la retransmissió de competicions esportives i consistents en microespais publicitaris, podrien no respectar les condicions establertes a la Llei General de Comunicació Audiovisual (LGCA).

MULTA DE FINS A 100.000 EUROS

Les citades infraccions, si es confirmessin, podrien suposar la imposició d'una multa de 50.001 a 100.000 euros cadascuna.

En el cas d'Orange, l'expedient sancionador es deu a un possible incompliment de l'obligació de finançar pel·lícules i sèries europees, ja que l'operadora va remetre amb més de 300 dies de retard la declaració corresponent a l'exercici 2014.

La LGCA obliga els prestadors del servei de comunicació audiovisual i els prestadors de serveis de comunicacions electròniques, que difonguin canals de televisió, a destinar el 5% dels seus ingressos d'explotació a finançar obres audiovisuals europees: pel·lícules per a cine, sèries de televisió i produccions d'animació i documentals.

En el cas que l'empresa sigui de titularitat pública, aquest percentatge augmenta fins al 6%.

La CNMC no va rebre la declaració d'Orange del 2014 fins al 26 de febrer de 2016, amb una demora de 332 dies respecte a la data límit d'1 d'abril de 2015, i per això no ha pogut realitzar la comprovació del compliment de l'obligació.

SANCIÓ DE FINS A 200.000 EUROS

En cas de confirmar-se la multa, aquesta podria ser d'entre 100.001 i 200.000 euros (en cas de ser considerada una infracció molt greu) o de fins a 50.000 euros (si és tractada com a falta lleu). 

Notícies relacionades