PROGRAMACIÓ ESPECIAL

TV-3 dedica dues nits a recordar Lluís Companys

La tele catalana estrena avui un documental biogràfic del president

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El 15 d'octubre es compliran 75 anys de l'afusellament de Lluís Companys per l'exèrcit franquista a Montjuïc. Com a record i homenatge al president de la Generalitat ajusticiat per la dictadura, TV-3  estrena aquesta nit El viatge de Companys, sèrie documental biogràfica que és el plat fort de dues nits temàtiques sobre el  polític català: aquesta producció consta de dos episodis -que s'emeten avui i demà dimecres- després dels quals es reemetran les produccions 14 d'abril, Macià contra Companys (dimarts, 23.05 hores) i 13 dies d'octubre (dimecres, 23.15 hores).

Dirigida per Joan Gallifa i Antoni Tortajada (que van comptar amb l'assessorament de l'historiador Borja de Riquer), El viatge de Companys és una biografia meticulosa i detallada d'un polític que va viure intensament les primeres quatre dècades del segle XX, les més difícils i convulses de la història contemporània: la primera guerra mundial, la revolució soviètica, l'ascens del feixisme i el nazisme, els fronts populars, la guerra civil...

El primer episodi d'aquesta biografia, que incorpora dramatitzacions amb actors, recorda Companys com un estudiant de Dret, que troba en les idees republicanes el seu espai polític, i la seva amistat amb Salvador Seguí, el Noi del Sucre. Amb ell intenta crear un partit republicà català que pugui atraure el vot dels treballadors. Però Seguí va ser assassinat per pistolers de la patronal. Aquest capítol, que inclou la valentia de Companys al proclamar la república des del balcó de l'Ajuntament de Barcelona, es tanca recordant com es converteix en el portaveu de la minoria parlamentària al Congrés de la República. Va ser l'encarregat de defensar l'Estatut de Núria, aprovat pels ciutadans catalans, cosa que el va convertir en número dos de Macià.

El segon i últim episodi explica com el 1934 Companys trenca amb el Govern de Madrid i proclama l'Estat Català dins de la República Federal espanyola, i es tanca amb Companys a l'exili, abandonat i menyspreat per gairebé tothom.

«És un personatge molt polièdric», assenyalava Antoni Tortajada en la presentació del documental. «Vam intentar explicar la biografia d'un polític molt complex des d'una perspectiva actual i amb una visió desacomplexada i, també, crítica», assegurava el coautor de la producció, que també reconeixia que no sabria on situar la figura de Companys en l'actual panorama polític català.

Notícies relacionades

Per Borja de Riquer, Companys pot aparèixer fins a cert punt com un «revolucionari, ja que no tan sols volia canviar el sistema polític, sinó també la societat».

Joan Gallifa, per la seva part, va apuntar que totes les dramatitzacions que apareixen a la sèrie no són ficció, «sinó fragments de realitat», ja que les escenes i els diàlegs dels actors «són reals i consten en la documentació històrica».