òbit

"Un gran de la comunicació" i "el gran rei de la televisió"

Personalitats de la cultura i la política recorden Jesús Hermida

4
Es llegeix en minuts

"Un gran de la comunicació", "el gran rei de la televisió", un home que "va suposar la modernització del periodisme televisiu espanyol", que va ser "brillant i creatiu" i va mostrar "un estil personalíssim" són algunes de les definicions amb què les personalitats de la cultura i la política defineixen Jesús Hermidamort ahir als 77 anys víctima d'un vessament cerebral. Tots ells, juntament amb els seus companys de professió, ressalten la seva tasca com a pioner de la comunicació a Espanya.

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha expressat el seu condol per la mort del periodista, a qui ha recordat com "un gran de la comunicació".

"El periodisme contemporani a Espanya no s'entén sense la figura de Jesús Hermida", ha escrit Pedro Sánchez, secretari general del PSOE, al seu compte personal de Twitter.

"LA MODERNITZACIÓ DEL PERIODISME"

Pel president de l'Acadèmia de les Ciències i les Arts de Televisió (ATV), Manuel Campo Vidal, Hermida va suposar "la modernització del periodisme televisiu espanyol".

Campo Vidal ha dit que des de l'Acadèmia estan "consternats pel caràcter inesperat" de la notícia, que ha sigut "un impacte terrible" per a tots els que formen part d'aquesta institució.

"Pensàvem que comptaríem durant molt més temps amb la seva saviesa i els seus consells", ha comentat.

Des d'un punt de vista institucional, Campo Vidal ha afirmat que tenia "una deferència especial" amb Hermida perquè va ser el primer president de l'ATV, "independentment" de l'admiració professional que li professava.

"Li consultàvem coses sovint. A l'últim número de la nostra revista hi apareix un article seu", ha recordat.

"Jesús Hermida va suposar la modernització del periodisme televisiu espanyol vist des dels Estats Units perquè la seva activitat va ser tan intensa i les seves cròniques tan interessants que, des del meu modest judici, crec que en realitat va modernitzar les cròniques dels corresponsals amb un estil molt americà, explicant moltes vegades l'alta política amb les petites anècdotes il·lustratives", ha dit.

"BRILLANT I CREATIU"

Per Campo Vidal, el periodista va atresorar des d'aleshores un estil que a Espanya no era tan freqüent, i ha considerat que "va ser brillant i creatiu en tot el que va fer: en les seves cròniques, en la direcció dels programes, en la presentació dels programes".

Per la seva banda, María Teresa Campos ha assegurat que, amb la mort d'Hermida, "se me'n va una part de la meva vida". "Espero i desitjo que la seva empremta en la televisió sigui permanent perquè d'ell aprendrem el millor d'aquest mitjà", ha manifestat.

"Hermida ho ha sigut tot en la professió i no forma part d'una època, sinó de moltes", ha afegit. "Es pot dir que va suposar una manera diferent de fer les coses. Era un home d'una gran cultura, fet a si mateix. Segurament, com totes les persones que tenen una gran genialitat, no era fàcil. No obstant, jo sempre hi vaig tenir una relació de carinyo i respecte mutu. Era el gran rei de la televisió. Ho sabia tot i no hi havia cap escola millor que estar amb Hermida".

"EL GRAN GENI DE LA TELE"

El realitzador Fernando Navarrete, vicepresident de l'Acadèmia de Televisió, ha comentat que "si en televisió poguéssim parlar de la genialitat d'alguna manera, Hermida ha sigut un dels grans genis, perquè ha fet coses genials dins de la professió".

"Va innovar en multitud d'àmbits i això el va convertir en algú diferent. Jo, que he viscut l'abans i el després de Jesús Hermida a la televisió, he notat aquest canvi en la manera d'estar davant d'una càmera i de parlar amb els teleespectadors", ha afegit. 

Per la seva part, el ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, ha lamentat aquesta "tristíssima" pèrdua no només per als seus companys, sinó "per a tots els espanyols", i ha subratllat el seu estil "personalíssim" de fer televisió i la seva versatilitat.

"PERIODISTA RIGORÓS I SERIÓS"

"Vaig tenir el privilegi d'haver-lo conegut com un professional dotat d'un estil personalíssim, com un periodista rigorós i seriós, un home de televisió enormement versàtil, capaç d'aventurar-se en diferents gèneres, una persona amb un enorme coneixement del mitjà de la televisió i, com posen de manifest tots aquells que han treballat amb ell, que han tingut aquesta ocasió i aquest privilegi, un extraordinari company", ha subratllat el titular de Cultura.

En un comunicat, Wert ha recordat la "satisfacció" d'haver pogut entregar a aquest comunicador el Premio Nacional de Televisión el 2012 i ha incidit en la "meritòria" tasca que va fer com a fundador de l'Acadèmia de la Televisió, de la qual a més va ser primer president.

Notícies relacionades

"A tots ens ve al cap aquell conjunt que es va dir 'noies Hermida', que es van formar al costat de Jesús quan va començar la televisió matinal a Espanya", ha recordat el titular de Cultura, que ha incidit en el "record inesborrable" que deixa en tots els que el van conèixer.

La Federació d'Associacions de Premsa d'Espanya (FAPE) també ha lamentat la mort d'Hermida, que va donar "color a la informació" i va fer "història al segle XX".