consell de ministres

Obert el concurs per a sis nous canals de TDT

El Govern concedirà les llicències, tres d'elles en HD, en sis mesos

2
Es llegeix en minuts
MANUEL DE LUNA
BARCELONA

Quan es compleix un any del tancament de nou canals de tele per una sentència del Tribunal Suprem (5 de maig del 2014), per concedir-se sense concurs, el Govern va anunciar ahir la convocatòria d'un concurs públic per a l'adjudicació de sis noves llicències en obert. A més, tres d'aquestes freqüències seran per a emissions en alta definició (HD) i les altres tres per a la qualitat estàndard (SD). És a dir, qui no tingui encara un televisor HD, només podrà sintonitzar tres de les noves cadenes que, en principi, haurien de començar a emetre la tardor que ve.

Segons va explicar la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el concurs es convoca en règim de lliure concurrència i, per tant, s'hi podran presentar tots aquells operadors que hi estiguin interessats i que compleixin els requisits establerts a la Llei General de Comunicació Audiovisual i els específics inclosos en el plec de bases. Això sí, ha especificat que cada licitador podrà optar fins a un màxim de dues llicències: una per a un canal en alta definició i una altra, per a un d'estàndard.

Les ofertes per aquests canals s'hauran de presentar abans del dijous 28 de maig, i la resolució del concurs per part del Consell de Ministres es produirà en un termini màxim de sis mesos, a comptar des de la data de publicació del concurs al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). D'aquesta manera, entre els mesos d'octubre i novembre s'haurien de fer públiques les concessions. I encara que aquestes es portaran a terme d'acord amb el plec de bases, tot fa preveure que els grans favorits per aconseguir els nous canals són els dos grans grups audiovisuals espanyols; és a dir, Mediaset i Atresmedia, que al seu torn també van ser els grans perjudicats en el moment que el Tribunal Suprem va resoldre la clausura de nou canals fa un any.

Fonts del sector també assenyalen que un tercer grup amb possibilitats per obtenir fins a dues de les noves concessions (un canal en HD i un altre en SD) és 13TV, grup audiovisual liderat per la Conferència Episcopal, que presenta una línia ideològica molt en sintonia amb la de l'actual Govern popular.

Notícies relacionades

RESINTONITZAR LA TELE / En la roda de premsa, Sáenz de Santamaría va remarcar que, una vegada que s'hagin adjudicat els nous canals, els teleespectadors els podran rebre sense necessitat de cap adaptació als seus equips d'antena, ja que l'espectre radioelèctric que ocupa «ja està antenitzat», després de la liberalització del dividend digital, que es va acabar el 31 de març passat. És a dir, no s'hauran de tocar les antenes comunitàries, però sí que s'haurà de tornar a resintonitzar tots els televisors particulars perquè trobin les noves emissions.

La Unió de Televisions Comercials en Obert (Uteca) va criticar ahir que aquest concurs que s'acaba de convocar «òbvia del tot» l'hipotètic tancament de vuit canals més, davant l'imminent resolució que ha de dictar el Tribunal Suprem (i per la mateixa raó per què se'n van suprimir nou fa un any). Per la Uteca, la mesura suposa «un impuls» a l'opció de la televisió de pagament.