Arriba la segona apagada...

Els canals de TDT que ocupen l'espai del 4G deixen avui d'emetre

Centre de control de la torre de Collserola.

Centre de control de la torre de Collserola. / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
M. DE LUNA / J. C. ROSADO / BARCELONA / MADRID

Després de tres mesos de pròrroga, ja no hi ha marxa enrere: aquesta mitjanit s'han apagat les freqüències dels canals de televisió afectats pel dividend digital, i només es podran sintonitzar en les seves noves ubicacions al dial. Les comunitats de veïns que hagin fet els deures (adaptar les antenes comunitàries i resintonitzar els televisors) no veuran res diferent. Però les que no hagin posat al dia antenes i televisors, deixaran de veure uns quants canals de TDT.

«A Catalunya, calculem que entre el 6% i el 8% d'edificis encara no estan antenitzats, molts menys a Barcelona i més a les zones més rurals, però es tracta de marges que entren dins de la normalitat», assenyala Lara Alonso, gerent de la Federació Catalana d'Empresaris Instal·ladors de Telecomunicacions (Feceminte).

Alonso recorda que, tot i que la pròrroga ja s'ha acabat -i s'han apagat els canals per deixar el lloc a la tecnologia mòbil 4G-, ells segueixen treballant i donant servei a tots els que s'han «distret» perquè es posin al dia com més aviat millor. «Però ja sense les angoixes de mesos enrere», reconeix.

Al conjunt d'Espanya, són uns 10.000 edificis els que es quedaran sense alguns dels canals de la TDT. Segons els càlculs de la patronal de les televisions privades Uteca, l'apagada provocada per l'alliberament de l'anomenat dividend digital enxamparà sense tenir-ho tot a punt una xifra d'entre 50.000 i 100.000 ciutadans. El gruix d'aquestes persones que «no han fet els deures a temps», com va dir ahir Andrés Armas, director general d'Uteca, han fallat bé perquè es tracta de segones residències o bé perquè no tenen recursos econòmics per sufragar les despeses abans de rebre les ajudes de l'Executiu.

Notícies relacionades

«Em temo que aquesta Setmana Santa hi haurà moltes reunions de propietaris en pobles de costa i muntanya per fer els deures», va predir Armas.

ASSETJAMENT / El directiu de la patronal de les televisions privades va assegurar que el procés de reantenització ha estat «mal planificat i mal executat» a l'haver patit dues pròrrogues per la falta d'informació dels ciutadans. Aquesta falta de previsió forma part de l'operació d'«assetjament» a la tele en obert que, segons va denunciar Armas, «té com a intenció explícita o implícita recolzar la tele de pagament». «Com pitjor funcioni la TDT, millor per a les televisions d'abonats», va advertir, abans de queixar-se de la falta de resposta del Govern davant la «probable desaparició de vuit canals més en obert», si el Tribunal Suprem decideix «abans de l'estiu» en el mateix sentit que l'any passat, quan es van eliminar nou canals.