NOVA PRODUCCIÓ

Antena 3 se'n va a la presó amb 'Vis a vis'

La nova sèrie s'inspira en l'exitosa 'Orange is the new black'

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El 2010, Piper Kerman va publicar Orange is the new black (editorial Ariel)un llibre autobiogràfic sobre l'any que va passar en una presó dels EUA per tràfic de drogues. A partir d'a-questes memòries reals, que van obtenir un gran èxit editorial, la guionista i productora Jenji Kohan (Weeds) va crear una sèrie del mateix títol que s'ha convertit en una ficció de culte, que ja va per la tercera temporada i que a Espanya emet Ca-nal+Series. I en aquesta exitosa sèrie s'inspira la nova aposta d'Antena 3, Vis a vis, drama carcerari produït per Globomedia (Águila Roja, El intermedio, El objetivo...), que ara està en plena fase de rodatge.

Encara que en cap moment es parla de versió espanyola, el cas és que, pel que s'ha pogut veure en el material gràfic que ha alliberat Antena 3, les similituds de disseny entre Vis a vis i Orange is the new black són bastant evidents. Fins i tot les protagonistes de les dues produccions (la nord-americana Taylor Schilling i l'espanyola Maggie Civantos) tenen el mateix estil: rosses, estilitzades i amb un tallat de cabells similar.

En la producció espanyola, la malaguenya Maggie Civantos (Hospital Central, Bienvenidos al Lolita) encarna Macarena, una noia que mai havia delinquit però que per una sèrie de circumstàncies és condemnada i ingressa a la presó Cruz del Sur. En aquesta penitenciaria conviurà amb un grup de recluses interpretades per Najwa Nimri, Berta Vázquez, Alba Flores, María Isabel Díaz, Inma Cuevas, Laura Baena i Marta Aledo. Al costat de les preses, Roberto Enríquez, Alberto Velasco i Harlys Becerra donen vida als funcionaris de la presó, amb Cristina Plazas com a directora.

A més de la vida diària de la protagonista a la presó -on l'important és sobreviure-, Vis a vis incorpora una trama paral·lela: la tensió latent que hi ha al centre penitenciari, ja que moltes de les internes estan rere la pista de nou milions d'euros robats d'un furgó.

Notícies relacionades

REALISME I HUMOR NEGRE / A tot això s'hi ha de sumar les complicades relacions sentimentals que es plantegen en aquesta presó de dones. Tal com explica la mateixa cadena Antena 3 en una nota, «realisme i humor negre esquitxen les trames interpretades per un grup heterogeni i singular de dones que es reinventen a si mateixes i que no renuncien a l'amor».

En l'aspecte de les relacions entre les preses Vis a vis sí que té punts en comú amb la trama d'Orange is the new black. Així, aquesta última producció tracta amb sorprenent naturalitat el lesbianisme. Però no és l'únic tema que toca: també planteja, a mig camí del drama i de la comèdia, temes tan polèmics i controvertits com són el racisme, les injustícies del sistema penitenciari nord-americà, la repressió sexual, l'abús de poder o la corrupció policial. Està per veure fins a quin punt s'assemblaran les dues sèries, més enllà de la línia estètica. Però caldrà esperar, ja que Vis a vis encara està en ple rodatge i, per tant, no té data d'estrena.