PROGRAMES INFORMATIUS

'Salvados' i '30 minuts' coincideixen avui a Grècia

Jordi Évole aborda la situació política i econòmica, i TV-3, la sanitària

Jordi Évole, amb Kostas Isychos, viceministre grec de Defensa, i Íñigo Errejón, número dos de Podem.

Jordi Évole, amb Kostas Isychos, viceministre grec de Defensa, i Íñigo Errejón, número dos de Podem. / LA SEXTA

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
BARCELONA

Si diumenge passat els espais informatius Salvados i 30 minuts van coincidir a parlar del gihadisme, avui tornen a trobar-se aquests programes de La Sexta i TV-3 a Grècia, sens dubte, una de les zones de màxima actualitat internacional. La diferència és que Jordi Évole i el seu equip se centren a presentar la dura situació política i econòmica dels hel·lens, i Televisió de Catalunya opta per analitzar la dramàtica situació de la seva sanitat pública.

Syriza, el partit que ha guanyat les eleccions gregues, vol reestructurar el deute i modificar les condicions que exigeixen els creditors europeus. Davant l'ultimàtum de la UE, Salvados analitza el pols entre aquest país desesperat i la UE. Així, Évole segueix sobre el terreny aquests últims dies fins que es decideixi què passarà finalment amb el cas grec, parlant amb responsables polítics, empresarials i, sobretot, amb el carrer: visita el barri atenès de Perama, amb un atur del 60%, i parla amb Kostas Isychos, viceministre grec de Defensa i responsable de relacions internacionals de Syriza.

També a Atenes parla amb Íñigo Errejón, número dos de Podem, per analitzar possibles paral·lelismes entre el seu partit i Syriza i entre Grècia i Espanya, en una espècie de viatge al futur. Évole intentarà donar resposta a preguntes tan òbvies com difícils: ¿quines possibilitats té el Govern de Tsipras de guanyar aquest pols?,  ¿com viuen els grecs aquesta situació?, ¿com veuen Europa? i  ¿quina part de culpa tenen en això?

Per la seva part, 30 minuts opta per centrar-se en un punt concret de la dramàtica situació que viu Grècia: la sanitat pública, un dels sectors més afectats per la fallida econòmica.

El reportatge Grècia, en coma sanitari,  una producció realitzada pel canal pública France 2, comença a Santorí, illa paradisíaca visitada anualment per milers de turistes,  però sense hospitals. N'hi ha un de nou, amb instal·lacions i equipaments de tecnologia punta que va costar 13 milions d'euros. Però l'Estat no disposa dels quatre milions d'euros anuals que es necessiten per mantenir-lo en funcionament.

Notícies relacionades

SENSE COBERTURA  / El cas de Santorí és una metàfora del que passa a tot el país: els grecs tenen por de caure malalts. Molts no tenen cobertura sanitària; altres pateixen en carn pròpia les brutals retallades. El servei abandonat per la sanitat pública l'intenten omplir organitzacions humanitàries i iniciatives gairebé individuals. Així, per fer arribar atenció mèdica i medicaments a les illes del mar Egeu, voluntaris sanitaris hi organitzen expedicions en vaixell.

Els autors d'aquest reportatge parlen amb metges, directors d'hospital, malalts... D'aquesta manera ofereixen un retrat fidel d'una de les qüestions més greus i urgents que afronta el nou Govern grec.