PROGRAMES INFORMATIUS

El gihadisme, protagonista a 'Salvados' i '30 minuts'

Évole entrevista Fernández Díaz i TV-3 emet 'A la recerca del paradís'

El ministre Jorge Fernández Díaz i Jordi Évole, en un moment de l’entrevista de ’Salvados’.

El ministre Jorge Fernández Díaz i Jordi Évole, en un moment de l’entrevista de ’Salvados’. / LA SEXTA

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Dos dels programes informatius amb més prestigi i audiència a la televisió, l'espai de TV-3 30 minuts i el de La Sexta Salvados, coincideixen aquesta nit a abordar un mateix tema: el gihadisme. Una coincidència que es pot considerar lògica, ja que és un dels grans problemes als quals s'enfronta la societat democràtica i que està de desgraciada actualitat des del tràgic atemptat terrorista a la redacció de la revista satírica francesa Charlie Hebdo.

En el cas de Salvados, el seu director i presentador, el periodista català Jordi Évole, entrevista per primera vegada un ministre del Partit Popular: el ministre de l'Interior -que també és català- Jorge Fernández Díaz. Davant d'aquesta gran oportunitat, Évole no només parlarà amb el polític popular del gihadisme i l'atemptat de Charlie Hebdo a París, sinó que també té preparada una bateria de preguntes relacionades amb la controvertida aprovació de la presó permanent revisable, el pacte amb el PSOE, la doctrina Parot, les tortures i la llei de seguretat ciutadana. També és d'esperar que Fernández Díaz aguanti millor la pressió d'Évole que Esperanza Aguirre, que la setmana passada pràcticament va deixar amb la pregunta a la boca el director de Salvados quan la coneguda líder del Partit Popular es va veure massa pressionada.

Per la seva part, l'espai de reportatges 30 minuts emet A la recerca del paradís, el treball d'investigació d'Anna Teixidor, Marc Faro i Lluís Montserrat que intenta analitzar què ha fet que desenes de persones hagin deixat Espanya amb l'objectiu d'unir-se al gihad i combatre a Síria o l'Iraq. Es calcula que són uns 4.000 els europeus -entre els quals hi ha oficialment un centenar d'espanyols- que formen part dels grups de gihadistes que lluiten en aquests dos països.

 

QUATRE MESOS DE FEINA / A la recerca del paradís forma part d'una investigació que s'ha fet durant quatre mesos, en què l'equip de reporters de 30 minuts han estat treballant en xarxes socials per poder entrar en contacte amb gihadistes i simpatitzants de la seva causa a tot Espanya.

On aquests periodistes han treballat principalment ha sigut en els punts de la geografia espanyola d'on més combatents (dones i menors) han aparegut: Ceuta, Melilla i Catalunya.

Notícies relacionades

A la recerca del paradís descobreix quines són les principals eines per a la captació de combatents, com internet. Però també existeixen espais tradicionals de radicalització, com poden ser les presons. I també exemplifica com canvien els mètodes, segons si es tracta d'homes o dones.

A la part final del reportatge s'inclouen diversos testimonis de persones que han tornat de les zones de conflicte i que expliquen la seva experiència i les conseqüències que els ha comportat, i que encara segueixen pagant.