ESPAI DE REPORTATGES

'En tierra hostil', un 'Españoles por el mundo' més perillós

3Jalis de la Serna i Alejandra Andrade salten de La Sexta a Antena 3 TV

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / MADRID

Jalis de la Serna i Alejandra Andrade, els autors de l'espai de reportatges Encarcelados, que va emetre amb èxit La Sexta, tornen per la porta gran a la petita pantalla amb En tierra hostil, una nova incursió dels reporters ara a la germana gran, Antena 3, i en hora de màxima audiència: a les 22.40. En aquesta ocasió, busquen espanyols pel món, però en alguns dels llocs més perillosos del planeta. Si l'audiència respon, els dimarts hi haurà més documentals de qualitat a la tele.

Un reportatge sobre el treball a les mines de coltan al Congo, d'on procedeix el 80% d'aquest mineral bàsic per a la fabricació de dispositius mòbils, servirà d'estrena a la nova docusèrie a càrrec dels reporters Jalis de la Serna i Alejandra Andrade, que consta de nou entregues més a les zones «més calentes del planeta», a través de les vivències d'una trentena d'espanyols.

El programa dedicat al Congo es va gravar durant 20 dies a la zona de Goma i mostra les difícils condicions de vida i treball al voltant d'aquestes mines. Allà, a De la Serna li va fer de guia un madrileny que treballa d'intermediari en aquest negoci en una zona on un gran nombre de grups armats han perpetrat assassinats i violacions massives per aconseguir el control de les principals zones mineres.

L'equip d'En tierra hostil va localitzar també tres espanyols que formen part de la missió de les Nacions Unides per desarticular els grups rebels. Entre aquests hi ha l'encarregat de seguretat de l'aeroport militar de Goma, que intenta evitar el tràfic il·legal de coltan, encara que no té poder per controlar les naus civils sense identificar que s'enlairen i aterren a aquestes pistes.

Notícies relacionades

L'equip va viatjar també a les mines de Rubaya, a 100 quilòmetres de Goma i una de les explotacions de coltan més grans del país, on troben menors treballant en condicions infrahumanes. Així, el que en principi havia de ser una sèrie de reportatges que reflectissin la vida de ciutadans espanyols als països més conflictius del planeta ha acabat sent «una gran denúncia sobre l'estat dels drets humans a nivell internacional», va explicar ahir De la Serna.

A més del Congo, l'equip mostrarà en successius programes com s'afronta la violència enquistada en països com Mèxic i Veneçuela o què es cou al viver de gihadistes radicals que bull a Castillejos, ciutat marroquina pròxima a Ceuta. També ha viatjat a Mali, Bogotà, Medellín, Rio de Janeiro, Hondures i punts tan calents en l'actualitat com Ucraïna, en un recorregut en què, a diferència d'Encarcelados, ha estat difícil aconseguir testimonis davant de la càmera, ja que «parlant malament, estan acollonits, perquè viuen envoltats de sicaris», va assenyalar Andrade.