MESURA DEL GOVERN

Tres mesos més per 'reantenitzar'

Ampliat fins al 31 de març el termini per adaptar-se a la nova TDT

2
Es llegeix en minuts
JUAN CARLOS ROSADO / MADRID

Les comunitats de veïns a les quals els hagi sorprès el canvi de freqüències de la TDT estan de sort, perquè seguiran veient la tele sense problemes el pròxim 1 de gener. El Consell de Ministres va ampliar ahir aquest termini fins al 31 de març perquè el procés de reconversió de les antenes no ha anat tan ràpid com es preveia. Amb aquesta pròrroga de tres mesos, el Govern central espera que sigui suficient per posar en marxa l'alliberament del dividend digital i facilitar al ciutadà l'adaptació de les antenes col·lectives sense perdre cap canal durant el procés.

L'alliberament digital suposa traslladar l'emissió de les televisions cap a altres bandes de l'espectre per deixar lliures les que utilitzaran les operadores de telefonia. Aquestes necessiten més espai per poder oferir els seus nous serveis de banda ampla de quarta generació (4G). En un principi, estava previst que aquest procés es fes efectiu abans del gener del 2015, però davant les dades de què disposen els agents directament afectats, no es podia portar a terme aquest procés de forma satisfactòria. Segons la nota feta pública ahir pel Govern central, «una part significativa de la població, al no haver adaptat la seva antena col·lectiva, podria perdre transitòriament alguns canals de la TDT».

Les famílies espanyoles van començar a resintonitzar els seus televisors el dia 26 d'octubre per seguir rebent la programació completa. Aquell dia les televisions van migrar els seus canals de TDT en l'espectre radioelèctric, i des d'aleshores hi ha emissions simultànies d'un mateix canal en dues freqüències diferents. Amb la mesura d'ahir s'atén la sol·licitud de tot el sector, que havia clamat a l'uníson per un ajornament davant la falta de temps per culminar la reconversió.

Notícies relacionades

POC MÉS DE LA MEITAT / Segons les dades del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, a finals del mes de novembre el 42,6% dels edificis havien completat l'adaptació dels seus sistemes de recepció de televisió. L'estimació del Govern espanyol és que aquest percentatge arribi fins al 55% a finals d'aquest any, i al 81% quan venci el nou termini a finals de març de l'any 2015. Encara que aquesta quota podria ser més gran, tenint en compte que «el nombre d'edificis a adaptar és menor» que el que es va tenir en compte per fer aquests càlculs.

Les televisions, els consumidors i els instal·ladors van expressar ahir en un comunicat conjunt la seva «satifacció» per la pròrroga i van qualificar de «raonable» el nou termini decretat pel Govern central. Tots van reiterar el seu «compromís» a culminar bé aquest procés.