CANVI TECNOLÒGIC

Reantenització prorrogable

Indústria estudia donar més temps per poder adaptar les antenes de TDT

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO
MADRID

Els avisos de tot el sector audiovisual, amb els instal·ladors al capdavant, que és impossible tenir reantenitzat tot el parc d'antenes col·lectives de TDT a Espanya el 31 de desembre, sembla que comença a fer efecte en el Govern. El ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, va reconèixer ahir  que el seu departament està plantejant una pròrroga perquè les televisions puguin seguir emetent els seus canals de TDT en simulcast (simultàniament en les freqüències que desapareixen i en les que segueixen), després del 31 de gener del 2014.

Segons va planificar el Govern al setembre, el dia 1 de gener entrarà en vigor, per mandat europeu, el dividend digital, que alliberarà la banda dels 800 mhz perquè sigui ocupada per la tecnologia 4G mòbil. Així, el 31 de desembre els operadors de TDT han de deixar d'emetre en aquestes freqüències i passar a fer-ho només en les noves (a la banda de 700 mhz). Ara emeten per totes dues  simultàniament.

«En aquests moments, estem plantejant si oferirem una pròrroga sobre aquest termini o bé si, finalment, acaben les emissions en simultani el 31 de desembre del 2014», va dir Soria, que va afegir que la decisió se sabrà abans de final d'any.

El titular d'Indústria va admetre que un «nombre» d'edificis no estaran adaptats a finals d'any, però va subratllar que això no significa que quedaran en negre. «De l'oferta de canals que ara mateix hi ha (15 de privats, més autonòmics i de RTVE), els que es deixaran de veure per part dels edificis que encara no han reantenitzat són els de menor audiència, que són els que els operadors mateixos han assenyalat quins són. Però la immensa majoria dels edificis, hagin reantenitzat o no, continuaran tenint la major part de l'oferta televisiva», va recalcar.

Notícies relacionades

En total, són al voltant d'un milió d'edificis, que sumen 12,9 milions de vivendes i prop de 26 milions d'usuaris. Fa amb prou feines un mes, el nombre d'edificis amb les antenes comunitàries adaptades no arribava al 10%. Els instal·ladors calculen que, el 31 de desembre, el 35% d'aquestes vivendes no s'hauran pogut adaptar per falta de temps.

Per altra banda, Soria va confirmar que el Govern traurà a concurs cinc canals de TDT, quatre d'alta definició (HD) i un d'estàndard (SD). El ministre va explicar que tenen sis mesos per convocar una «subhasta, concurs o procediment», i va recordar que la sentència del Suprem, que va obligar a tancar el mes de maig passat nou canals de TDT -per no haver-se adjudicat d'acord amb la llei general audiovisual-, ha estat una de les raons que va generar el retard en l'aplicació del dividend digital i, per tant, en l'actual pla de reantenització.