Canvi tecnològic

El satèl·lit es reivindica davant la TDT

L'emissió cobreix tot Espanya, és més barata i no hi ha reantenització

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

De les opcions que hi ha per veure la tele -cable, satèl·lit, ADSL i TDT-, els diferents governs espanyols s'han decantat de forma gairebé exclusiva per la TDT, que no és la millor solució, ni tècnica, ni econòmica, tal com va assenyalar ahir a Barcelona Luis Sahún, director general a Espanya de l'empresa de satèl·lits Astra, en una reunió amb antenistes i empreses del sector.

El primer i principal problema de la TDT ve amb el dividend digital: la reantenització d'antenes col·lectives i de televisors, i que porta implícit un altre aspecte indesitjable, sobre el qual l'Executiu passa de puntetes, com són les interferències entre telèfons i els canals de TDT amb freqüències d'emissió pròximes a la dels mòbils.

Però el maldecap que ara genera la reubicació de canals de tele es repetirà: ja s'ha plantejat a nivell europeu deixar lliures les freqüències de 700 Mhz. per a futurs serveis mòbils. Així, cap al 2018 hi haurà una altra reubicació de canals de TDT, amb tot el que això implica.

A aquests canvis de la TDT, que són una despesa i una preocupació afegida als ciutadans -i que no pateix el satèl·lit-, se suma la impossibilitat d'accedir a noves tecnologies, com el 4K, que quadruplica la qualitat de l'alta definició.

«No hi ha capacitat a la TDT per al 4K, ja que ocupa el mateix que cinc canals convencionals. Només queda l'opció del satèl·lit -va explicar Sahún-, que no té aquesta limitació d'espai i, a més, la distribució del senyal és molt més barata. El cost d'un múltiplex de canals en TDT és d'uns 20 milions d'euros a l'any; per satèl·lit sortiria als operadors per una desena part i una cobertura del 100% d'Espanya».

Notícies relacionades

Però Sahún, com a part interessada en aquest negoci de l'audiovisual, no reivindica tant les bondats del seu producte, com el dret de poder defensar-lo i competir en igualtat de condicions amb la resta d'opcions de transmissió, cosa que fins ara no s'ha donat, tal com ha reconegut la mateixa UE.

Sahún va recordar que, el 2013, la Comissió Europea de la Competència va declarar il·legals les ajudes públiques per a la TDT en zones remotes i poc poblades, motiu pel qual les autonomies han de recuperar de les empreses beneficiades més de 230 milions d'euros (uns 50 milions a Catalunya). Els últims dies, Andalusia, Navarra i la Rioja han convocat nous concursos per a aquest servei, «als quals participarem en, esperem, igualtat de condicions», assenyala Sahún.