LA HISTÒRIA INTERMINABLE DELS MITJANS PÚBLICS VALENCIANS

Canal 9 estrena sainet

Alberto Fabra planteja ara obrir una nova televisió si l'economia ho permet L'anunci enganxa a contrapeu l'oposició parlamentària i els extreballadors, que fins dijous la demanaven

2
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

Gairebé un any després de tancar Canal 9, Alberto Fabra va anunciar dijous que està disposat a negociar el model d'una nova radiotelevisió pública. Però, per Fabra, el nou ens ha de ser «sostenible» i no podrà sortir fins que la Generalitat Valenciana no compti amb «estabilitat pressupostària» i sempre que no suposi reduir les partides en Sanitat i Educació ni incrementar la pressió fiscal. Un escenari econòmic ideal que València està molt lluny d'assolir, com va admetre ahir la portaveu del Consell, María José Catalá, que també va assumir que el Govern valencià no té cap pla per a la hipotètica RTVV.

No obstant, la sortida del president del Consell ha enganxat amb el peu canviat l'oposició, ja que tots els grups han assumit com a pròpia la demanda dels extreballadors de reobrir la RTVV.

PSPV, EUPV i Compromís fa tot un any que participen, junt amb moltes cares de la qüestionada empresa pública, en actes de suport. I és que si en una cosa coincideix el futurible tripartit valencià és a portar al programa la promesa de la reobertura suggerint implícitament una amnistia per als que durant molts anys van coadjuvar a la manipulació exercida pel PP, i que s'han constituït en lobby de pressió a les xarxes socials. Fabra, en canvi, vol emprendre una radiotelevisió «des de zero» després de liquidar i extingir l'antiga RTVV. I encara que el seu comitè d'empresa li ha demanat que derogui la llei de suspensió per seure's a negociar, Catalá va reiterar ahir que la llei «s'ha de complir».

En realitat, el que Fabra va dir dijous és que ni el Consell ni el PP s'oposaran a tramitar la iniciativa legislativa popular promoguda pel comitè d'empresa de RTVV i altres col·lectius ciutadans que demanen una radiotelevisió «pública, en valencià i de qualitat» i que, després d'haver recollit 90.000 firmes, iniciarà el tràmit parlamentari al desembre. Una altra cosa és en qui sentit votarà el PP (una cosa que ahir la portaveu Catalá no va voler avançar), o com usarà la seva majoria parlamentària per recargolar el seu contingut.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, a sis mesos de les pròximes eleccions autonòmiques i sense estar confirmat com a candidat a la presidència de la Generalitat Valenciana, Fabra ha aconseguit descol·locar PSPV, Compromís i EUPV assumint el desig d'una radiotelevisió pública, però quan hi hagi diners. La portaveu va negar ahir que «l'oferiment de diàleg» de Fabra respongués a cap anunci electoralista i tampoc a un «atac de gelosia» respecte del president de la Diputació de València, Alfonso Rus, que dilluns va irrompre en escena anunciant la posada en marxa d'un canal a compte de la corporació i el reconeixent sense rubor que la seva programació estarà sotmesa al control polític, segons consta en el plec de licitació.

Oficialment, el Consell continua treballant per arribar a un acord amb RTVE per augmentar les hores de desconnexió i, paral·lelament, ha llançat una línia de subvencions per a mitjans de comunicació que ofereixin la seva programació en valencià. «Aquesta és l'aposta del president, com a mesura transitòria», va sostenir ahir la portaveu del Consell, per apagar la flama que els focs artificials llançats dijous per Fabra han provocat aquesta setmana en uns i altres.