CANVI DE FREQÜÈNCIES DE LA TDT

Resintonització en l'aire

Els instal·ladors veuen impossible tenir-ho tot adaptat el 31 de desembre

2
Es llegeix en minuts
MANUEL DE LUNA / BARCELONA

A Catalunya hi ha uns 182.000 edificis que han d'adaptar les seves antenes col·lectives per poder sintonitzar les noves freqüències en què emetran els canals de tele a partir de l'1 de gener. D'aquest total, dimecres passat ja estaven a punt 35.109 edificis (19%), i per tant en queden 146.000 (81%). «Davant d'aquestes xifres, i amb només 32 dies hàbils fins al 31 de desembre, és del tot impossible que tots els teleespectadors de Catalunya tinguin les seves antenes comunitàries preparades per veure tota l'oferta televisiva». Així de clar va ser ahir Román Lantarón, president de Feceminte (Federació Catalana d'Empresaris Instal·ladors de Telecomunicacions), en la seva intervenció en la jornada sobre el dividend digital, que va organitzar el Col·legi d'Enginyers Tècnics i Pèrits de Telecomunicació de Catalunya (Coettc).

La situació no és millor en el conjunt d'Espanya. Segons un informe de Fecotel que va aportar Lantarón, el nombre d'edificis amb les antenes comunitàries adaptades no arriba al 10%. I, en total, es parla del voltant d'un milió d'edificis, que sumen 12,9 milions de vivendes i prop de 26 milions d'usuaris. «Calculem que el 31 de desembre encara hi haurà un 35% dels edificis que no estaran adaptats i, per tant, no podran sintonitzar tots els canals», va acabar dient el president de Feceminte que, davant un panorama tan poc favorable, només té una possible solució: «Una pròrroga i que s'allarguin els terminis de resintonització. Nosaltres calculem que podria estar tot antenitzat cap al març del 2015». El però està en el fet que aquesta possible solució, per ara, no la preveu el Govern.

Notícies relacionades

«Fem el que podem, però és impossible, inviable complir els terminis... És un caos», va dir Lantarón, per a qui aquesta situació l'han provocat els continus retards de la planificació de la resintonització. Tots els professionals del sector que van participar ahir en la jornada de la Coettc van coincidir a assenyalar que és un gran error intentar posar en marxa un canvi tècnic d'aquesta magnitud en tot just tres mesos, quan el pla inicial del canvi de freqüències de la TDT (per donar cabuda a la tecnologia 4G de la telefonia mòbil) la tenia el Govern sobre la taula ¡des del 2011! I també tots els professionals van coincidir en la mateixa resposta a la pregunta del milió: ¿què passarà el 31 de desembre?: «Ja ho veurem».

UN ALTRE DIVIDEND DIGITAL / Per si la situació ara no fos prou dramàtica, Pere Vila, director de Tecnologia, Innovació i Sistemes de RTVE, va posar encara més pressió als professionals al confirmar que, a Europa, ja s'està forjant un segon dividend digital, que portaria a una altra gran resintonització de canals. «Finlàndia, França, Alemanya i Suècia ja estan estudiant deixar d'emetre televisió per la freqüència de 700 megahertzs el 2017, cosa que implica una altra resintonització, un canvi que podria ser obligatori cap al 2021. Sabent-ho ara, seria fantàstic planificar-ho bé i amb temps», va apuntar. Però, és clar, hi ha països i països.