PROGRAMA INFORMATIU

TV-3 analitza el futur d'Escòcia a '30 minuts'

'Goodbye Scotland?' polsa l'opinió del país davant el referèndum

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

El 3 de juny del 2010, TV-3 va estrenar Adéu, Espanya?, controvertit documental de Dolors Genovés que comparava la realitat política i social de Groenlàndia, Escòcia i el Quebec amb la de Catalunya, sobre la possibilitat d'independitzar-se dels seus respectius estats.

Quatre anys després, el programa de la televisió autonòmica 30 minuts torna avui al debat amb Goodbye Scotland? (21.55 hores), treball centrat en el referèndum sobre la independència escocesa del 16 de setembre vinent.

Notícies relacionades

Dirigit per Carles Costa, Goodbye Scotland? explica el procés que ha portat fins a aquest referèndum històric i el que pensen els escocesos. Per a això, el reportatge recorre més de 1.400 quilòmetres pel país. Aquest recorregut s'inicia a la frontera entre Anglaterra i Escòcia. Cada parada serveix per reflectir els diferents arguments que han anat apareixent al llarg de la campanya: ¿què pensen de la independència a la costa pesquera, on es consideren maltractats per les quotes imposades des de la Unió Europea? ¿Què opinen les petroleres del Mar del Nord? ¿Què votaran les antigues grans ciutats industrials escoceses, ara zones deprimides on alguna família ja ha arribat a la tercera generació consecutiva que viu dels subsidis?

El treball inclou un cara a cara entre el ministre d'Afers Estrangers del Govern escocès, Humza Yousaf, i el ministre d'Escòcia del Govern de Cameron, Alistair Carmichael. També ofereix l'opinió d'especialistes, com són David McCrone (sociòleg de la Universitat d'Edimburg), John Curtice (politòleg de la Universitat de Strathclyde), David Bell (economista de la Universitat de Stirling) i Jo Armstrong (economista de la Universitat de Glasgow).