RETORN A TVC

Miquel Calçada torna amb més 'Afers exteriors'

Miquel Calçada.

Miquel Calçada.

1
Es llegeix en minuts
OLGA LERÍN / BARCELONA

El 2002 Miquel Calçada va posar en marxa un format innovador, al qual de seguida li van sortir germans bessons en altres televisions del territori espanyol. Es tractava de l'espai Afers exteriors, un programa que seguia catalans a diferents parts del món. Sense perdre de vista aquell germen, l'espai torna avui a TV-3 (22.30) amb la sisena temporada, cinc anys després de la seva última emissió i amb novetats en el seu plantejament. S'imposava un canvi.

Notícies relacionades

«El repte era considerable, perquè m'enfrontava al fet de no repetir-nos, no fer les mateixes preguntes ni tocar els mateixos temes -comenta Calçada-. L'evolució del programa era una prioritat». El primer canvi afecta la durada -de 25 minuts, passa a 40-, cosa que facilitarà, segons Calçada, que l'espectador «paeixi» la informació. Perquè també els continguts presenten una renovació. Al marge de conèixer els catalans emigrats, l'espai ha intentat «anar més enllà» per analitzar la realitat del destí i els conflictes que hi ha, tant polítics i territorials (Israel, Xipre, Escòcia i Gibraltar) com ideològics (Bolívia, Pakistan), bèl·lics (Afganistan) i sentimentals (Sicília).

Dels 14 capítols, tres s'han gravat en llocs diferents, perquè s'han volgut enfocar temes d'actualitat «des d'una perspectiva global» -amb l'ajuda d'experts- per entendre «com funciona l'economia o el sentit de la Unió Europea». Afers... obre curs a l'Afganistan, un país que fa més de 30 anys que està en guerra i que ha deixat empremta en Calçada. «El nostre desig innat de sobreposar-nos a les desgràcies, a integrar-les i a no abandonar mai l'esperança d'un futur millor es fa evident aquí», diu.