CRÒNICA

Passió per Gruberova

La soprano eslovaca embogeix el Liceu amb un recital dedicat al 'lied'

1
Es llegeix en minuts
CÉSAR LÓPEZ ROSELL
BARCELONA

Més de tres dècades després del seu debut al Liceu, Edita Gruberova continua aixecant passions en el que és un dels seus feus, amb Viena i Munic. La diva eslovaca, de 66 anys, va tornar a posar dempeus diumenge els fans que van anar al Gran Teatre a retre-li la seva renovada admiració. Una pluja de flors va caure sobre l'escenari quan va acabar el seu recital dedicat a Schubert, Rakhmàninov i Strauss, i la cita es va allargar 45 minuts més, que va ser el temps invertit a interpretar quatre propines i correspondre a les incessants aclamacions.

Notícies relacionades

ESTIL INDUBTABLE / El llançament de centenars de fulls volants amb la frase Gruberova i Liceu; sempre una festa, i l'aparició al prosceni d'una enorme pancarta amb un cor, la imatge de l'artista i la cita Edita, la regina sei solo  tu, a més d'una fotografia ampliada penjada d'una llotja, van ser signes del fervor dels seus seguidors. I és que poques vegades es dóna una comunió tan intensa entre una artista que sembla importada d'altres temps i el seu públic.

La diva va abordar els lieder de Schubert amb evident domini tècnic, però sense arribar a transmetre l'emoció romàntica i naturalista. Va augmentar la intensitat interpretativa amb Rakhmàninov i, sobretot, amb les vuit cançons de Strauss, recreades amb indubtable estil. Però es va haver d'esperar als bisos perquè exhibís la seva peculiar pirotècnia vocal. Després d'interpretar un lied de Strauss, la soprano va desfermar la bogeria amb Villanelle, d'Eva Dell'Acqua, i les seves versions de les àries Ombre légère de Dinorah, de Meyerbeer, i la O luce di quest'anima  de Linda di Chamounix, de Donizetti. Gruberova en estat pur.