SUPERPRODUCCIÓ HISTÒRICA

TV-3 recrearà els fets del 1714 en una minisèrie

La ficció mostra la societat catalana durant la guerra de successió

Sílvia Bel i Marc Cartes, intèrprets de ’1714. El preu de la llibertat’, ahir, al Born Centre Cultural.

Sílvia Bel i Marc Cartes, intèrprets de ’1714. El preu de la llibertat’, ahir, al Born Centre Cultural. / FERRAb NADEU

3
Es llegeix en minuts
OLGA LERÍN
BARCELONA

L'any de la celebració del tricentenari dels fets ocorreguts el 1714 (que van suposar l'entrada a Barcelona de les tropes borbòniques de Felip V i l'abolició de les institucions de govern), no podia faltar una superproducció televisiva que recreés part de la guerra de successió espanyola. Així, amb la vocació d'explicar la història a través d'un projecte col·lectiu, neix 1714. El preu de la llibertat, una ambiciosa minisèrie produïda per Televisió de Catalunya, la Xarxa Audiovisual Local i Prodigius Cinema (Barcelona, ciutat neutral), que es va posar en marxa el 2005 i que l'any que ve es convertirà en una realitat.

Basada en la trilogia homònima  de l'escriptor i diputat d'ERC Alfred Bosch, 1714. El preu de la llibertat és, per davant de tot, una història d'amor amb ingredients d'«aventura èpica», segons Agustí Mezquida, productor de la ficció, que dirigirà Sílvia Quer (23-F, el día más difícil del rey, Operación Jaque). Inclou un ampli repartiment, del qual només han transcendit els noms de Josep Maria Pou (Celobert, El rey Lear, La cabra o ¿quién es Sylvia?), Lluís Homar (Gran Hotel, Hispania, la leyenda), Sílvia Bel (Infidels) i Marc Cartes (KMM, Ventdelplà).

SIS ANYS  // La ficció comprèn un arc narratiu que s'estén entre el 1708 (s'inicia amb el casament de l'arxiduc Carles i Elisabet Cristina) i l'11 de setembre de 1714, i pretén recrear el món i la societat d'aquella època. «Volem mostrar quina era la situació del país, com era la vida a Barcelona, i les aliances i les relacions que s'establien entre el poble i la noblesa», explica Quer. El fil conductor de la trama són dues històries d'amor: la que protagonitzen l'aventurer anglès John Sinclair

-que arriba a Barcelona amb la missió de la corona britànica de fomentar l'aixecament dels catalans contra Felip V- i Marianna, una jove esclava negra; i una altra de «més espiritual» que té la població com a baluard. «El poble és el protagonista

-insisteix Quer-. Va reclamar no perdre les seves llibertats i això ho respectarem molt».

En la trama —dividida en dos episodis de 90 minuts- també destaquen Rafael Casanova, la màxima autoritat catalana durant el setge; el tinent mariscal Antoni de Villarroel; el Duc de Berwick; l'aristòcrata Pau Ignasi de Dalmases i l'advocat Narcís Feliu de la Penya, entre altres. I es recrearan fets com la caiguda de Tortosa, la sortida dels anglesos del territori, les penúries que va provocar la contesa i l'ocupació de Madrid per part de l'exèrcit austracista.

Notícies relacionades

El rodatge, que recorrerà tot Ca-talunya, es portarà a terme entre el febrer i el març del 2014. Malgrat la pressa per fer-la -previsiblement l'obra s'estrenarà l'11 de setembre que ve- i de l'envergadura del projecte -amb abundants efectes especials-, els responsables estan convençuts que s'arribarà «bé de calendari». «El càsting està molt avançat i les localitzacions, molt escollides», assegura Quer.

«UN REGAL» // Sílvia Bel interpreta Marta de Vilana, esposa de Pau Ignasi de Dalmases, vinculada a les martingales de la política. «Darrere un gran home sempre hi ha una gran dona», comenta. Per a l'actriu, formar part d'una història «d'amor per les llibertats» de la qual «no pot presumir qualsevol país» és «un regal». Serà la primera vegada que Bel es fica en la pell d'un personatge d'època a la televisió. «Espero saber caminar amb els vestits que em posin», deixa anar fent broma. Per la seva part, Marc Cartes serà el noble Sebastià Dalmau, fill d'un comerciant que es queda a Catalunya per lluitar per la causa. L'actor andorrà va acceptar el paper «sense llegir el guió». «No crec que ningú en aquests moments s'atreveixi a fer res de baixa qualitat», conclou.