ÈXIT INTERNACIONAL de la ficció de tv-3 - Publicat el 28-10-2011

'Polseres vermelles' ultima el salt a la tele dels EUA

3La productora Dreamworks de Spielberg en farà una versió per a l'ABC

Sobre aquestes línies, els protagonistes de la sèrie. A sota, el cartell promocional en anglès de la sèrie.

Sobre aquestes línies, els protagonistes de la sèrie. A sota, el cartell promocional en anglès de la sèrie. / TVC / FILMAX

2
Es llegeix en minuts
OLGA LERÍN
BARCELONA

Ni en el millor dels seus guions l'escriptor i autor teatral Albert Espinosa s'hauria imaginat el que el futur pot deparar a una de les seves últimes creacions, la sèrie de televisióPolseres vermelles, un dels impactes de TV-3 de la temporada passada. El somni americà està a punt de complir-se. Encara que la prudència s'imposa, la popular producció està a tan sols uns passos de travessar l'Atlàntic i vanagloriar-se de tenir una versió als EUA, que produirà Dreamworks (la factoria del rei Mides de Hollywood, Steven Spielberg), amb guions de Marta Kauff­man, cocreadora de l'enyoradaFriends, i que emetrà l'ABC.

La notícia era un dels secrets més ben guardats, encara que la seva publicació aquesta setmana en diversos mitjans nord-americans ha fet saltar la llebre. «Feia uns mesos que ho sabíem, però no podia explicar-ho», confessava ahir Espinosa, exultant, encara que molt caut davant el desenllaç. «No podem dir ¡sí, sí, sí!, perquè falta firmar uns serrells, però tinc molt bones vibracions. De fet, en la meva última columna per a EL PERIÓDICO parlava dels secrets i ja hi havia alguna cosa implícita», admet. Filmax -coproductora de la sèrie dirigida per Pau Freixas juntament amb Televisió de Catalunya- comercialitza la ficció al mercat internacional amb el títol deThe red band society.

L'autor, entre altres llibres, d'El món groc(en el qual es basa la producció) i Si em dius vine, ho deixo tot... però digue'm vine(aquest últim es traduirà en una vintena de països i a Espanya ja ha venut més de 350.000 exemplars), no recela a l'hora de cedir la seva història a altres mans i confia que tant ell com Freixas hi puguin aportar el seu granet de sorra. «A mi m'agrada la tendresa, i Spielberg és un mestre en la matèria -reflexiona-. IFriendsés una icona: parla de l'amistat a través de cinc amics i té paral·lelismes amb Polseres». També pensa que els guions no canviaran «excessivament», encara que no hi haurà, òbviament, els nens protagonistes espanyols. «Els hauríem d'exportar», fa broma Espinosa.

Notícies relacionades

La carrera internacional dePolseres vermellestot just ha començat. De moment, l'han adquirit la TV Azteca de Mèxic i el canal públic llatí V-me, que emet als EUA i Puerto Rico. I a Espanya, Antena 3 TV l'oferirà l'any que ve (encara no ha decidit si a Neox o Nova) i el canal de pagament TNT l'estrenarà el 5 de desembre, amb el títol dePulseras rojas, en versió dual (els actors s'han doblat a si mateixos) i amb diverses cançons subtitulades.

L'acceptació del públic (15,5% de quota; 492.000 fans de mitjana) i la repercussió que la producció ha tingut en les xarxes socials també han donat altres fruits. Al setembre va aconseguir el premi al millor guió al festival de Seül; l'ONCE l'acaba de distingir amb el premi Catalunya a la Solidaritat i la Superació i està nominada en la categoria de millor producció de ficció al Prix Europa, que demà entregarà els guardons a Berlín.