PROGRAMACIÓ

La gran apagada del juliol a Barcelona, a '30 minuts'

L'espai de TV-3 analitza les causes i les conseqüències de la fallada elèctrica

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

TV-3 / 21.45

El 23 de juliol passat, quan Barcelona ja patia continus endarreriments en els trens de Rodalies, a la ciutat hi va haver una gran apagada que va durar gairebé tres dies i va deixar més d'un milió de persones sense electricitat. Aquesta greu incidència, ¿es podria haver evitat? ¿Qui controla les inversions d'aquestes empreses privades encarregades de comercialitzar l'energia elèctrica i que donen un servei públic? ¿Qui és l'encarregat de realitzar les inspeccions per comprovar si es fa un manteniment adequat de les instal.lacions? ¿Per què es va trigar tant de temps a restablir completament el servei? ¿Barcelona pot tornar a patir una apagada d'aquestes característiques? Aquestes són les preguntes a les quals aquesta nit intenta donar respostaLa gran apagada, títol del reportatge que ofereix el programa de TV-330 minuts.

El reportatge, de Santiago Torres i Ramon Vallès, rememora tota la successió d'incidències que van portar a la gran apagada del 23 de juliol, quan un cable de 110.000 volts, propietat de la companyia Fecsa-Endesa, va caure sobre la subestació de Collblanc (l'Hospitalet de Llobregat), propietat de Red Eléctrica Española. Poc després es va incendiar una altra subestació, també de Red Eléctrica, al passeig de Maragall, al centre de Barcelona. Durant tres setmanes, un total de 156 grups electrògens van haver de subministrar electricitat als barris afectats.

Notícies relacionades

La Cambra de Comerç va fer una primera valoració dels danys que va ocasionar l'apagada, que va xifrar en 62 milions d'euros.

Des del primer moment, tant Endesa, responsable de la distribució, com Red Eléctrica, encarregada del transport de les línies d'alta tensió, s'han acusat mútuament de ser l'origen del sinistre. Però dos informes tècnics oficials, un elaborat a petició de la Generalitat i un altre encarregat pel Ministeri d'Indústria a la Comissió Nacional de l'Energia, han estat concloents en aquest sentit: les dues companyies són responsables d'un incident que s'ha qualificat com a greu, i que es podria haver evitat si s'hagués portat a terme el manteniment adequat de les instal.lacions. A la vista dels resultats que presenten els dos informes, la Generalitat ha decidit obrir un expedient sancionador per a les dues empreses, que poden arribar a ser sancionades amb multes de fins a 30 milions d'euros.

Temes:

30 Minuts