Els guardons del sector audiovisual

Els Ondas premien 'Polònia' i 'Tengo una pregunta para usted'

Gemma Nierga i 'Ponte a prueba', distingits a l'apartat de ràdio

2
Es llegeix en minuts
MARTA CERVERA / BARCELONA

Els programes Polònia, de TV-3, i Tengo una pregunta para usted, de TVE, han estat premiats amb els Ondas als millors programes de televisió, segons va fer públic ahir a Barcelona el jurat de la 54a edició dels veterans guardons, que s'entregaran en una gala el 4 de desembre, al Gran Teatre del Liceu.

"Polònia és un brillantíssim programa d'humor sobre l'actualitat", va destacar ahir Daniel Gavela, director general de Cuatro i president del jurat dels Ondas de televisió. Respecte a Tengo una pregunta..., en què els polítics s'enfronten a preguntes de persones anònimes, el jurat ha valorat la bona acceptació d'aquest espai creat a França que TVE-1 ha adaptat amb èxit. A més, també ha estat premiat Noche Hache, de Cuatro, com a millor programa d'entreteniment. "Eva Hache és com una dona torero, ha irromput en una arena fins ara dominada pels mascles", va assenyalar Gavela.

ABAST SOCIAL

"Tengo una pregunta... és un programa de profund abast social que ha fet aterrar la política al carrer", va afirmar Gavela. El seu presentador i moderador, Lorenzo Milá, va assenyalar ahir, després de conèixer la notícia del premi, que és "un privilegi poder fer programes en què els polítics no responen amb frases fetes a les preguntes, convencionals i previsibles moltes vegades, de periodistes".

En la categoria de millor sèrie espanyola l'Ondas ha estat per a El internado (A-3), per la seva recerca de nous camins narratius. La sèrie, que torna amb nous capítols al novembre, va ser l'espai més vist en prime time, amb una mitjana de quatre milions d'espectadors. També ha estat premiat Jesús Vázquez per la seva trajectòria professional, realitzada gairebé totalment a Tele 5.

Notícies relacionades

En ràdio, un programa molt innovador fet a Catalunya s'ha endut el reconeixement unànime del jurat: Ponte a prueba, d'Europa FM. El jurat considera que Josep Lobató, Venus i Oriol Sàbat --col.laboradors d'EL PERIÓDICO en el suplement Estiu-- han obert una finestra a la tolerància amb aquest espai avantguardista. "És una recompensa a un programa transgressor", va manifestar ahir un il.lusionat Lobató, després de gravar el concurs que presenta a Cuatro, Money, money. "Aquest premi a la ràdio plural, progressista i d'esperit modern demostra que alguna cosa està canviant".

Una altra catalana, Gemma Nierga, ha aconseguit un Ondas per la seva brillant trajectòria radiofònica, "que arriba en un moment desgraciat per a ella, perquè dimarts va enterrar la seva mare", va apuntar Gavela. Nierga, que ja va rebre un Ondas per Hablar por hablar el 1997, dirigeix i presenta des de fa 10 anys La ventana, el magazín de tarda de la cadena SER, líder d'audiència. L'àcid Cocidito madrileño, de Radio Euskadi, i els Conciertos de radio clásica, de RNE, completen els premis de ràdio.