Secció recomanada per

Culte a la pressa

¿Com accelerar les teves notes de veu? WhatsApp s’apunta a l’‘speed-watching’

  • Les notes de veu de l’aplicació de missatgeria de Facebook ja poden reproduir-se a més velocitat

  • Altres plataformes com Netflix, Youtube o Spotify ja permeten el que es coneix com a ‘speed-watching’

¿Com accelerar les teves notes de veu? WhatsApp s’apunta a l’‘speed-watching’
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

WhatsApp ja permet accelerar la velocitat de reproducció de les notes de veu. Des de fa unes setmanes, l’aplicació de missatgeria instantània propietat de Facebook ha habilitat aquesta funció per als usuaris d’Android, apuntant-se a una tendència tecnològica que ja apliquen altres plataformes com Netflix, Youtube i Spotify.

La possibilitat d’augmentar el ritme de les notes de veu que rebem és senzilla, ja que el receptor pot escollir entre tres velocitats: 1x, 1,5x i 2x. Prement sobre la imatge de l’usuari que apareix al costat de la nota de veu es poden activar aquestes velocitats per escoltar els àudios d’una manera més ràpida.

Aquesta funcionalitat, com apuntem està disponible per als usuaris d’Android, però encara no per a iPhone. També està habilitada per a WhatsApp Web, la versió per accedir als teus xats des de la pantalla del teu ordinador. El que no permet és reduir la velocitat de reproducció, una cosa que sí que succeeix en plataformes de ‘streaming’ audiovisuals.

Una tendència en auge

L’‘speed-watching’, com es coneix la tendència a la visualització o escolta accelerada, no és una cosa nova. El 2016 es va començar a documentar com usuaris acceleraven els ritmes de les sèries i pel·lícules que veien per a així estalviar temps. Es podia fer amb Youtube, amb reproductors com VLC i amb extensions del navegador. Spotify també ho permetia per a podcasts, una cosa que es va normalitzar. El juliol passat Netflix es va apuntar al carro.

No obstant, molts creadors van criticar i continuen criticant aquesta eina, que, assenyalen, soscavava el ritme de la seva creació, eliminant pauses dramàtiques, silencis i altres elements que componen l’obra en la seva totalitat.

Culte a la pressa

Notícies relacionades

El salt de WhatsApp a l’‘speed-watching’ il·lustra el culte a la pressa de l’era digital en què vivim. Internet i l’economia de plataformes es nodreixen de la nostra atenció. Constantment ens veiem sobrepassats per una allau de continguts entre els quals hem d’escollir. Aquest incessant torrencial de missatges ha fet, paradoxalment, que la nostra capacitat d’atenció quedi limitada a nou segons. Si no es capta el nostre interès amb aquest marge passem a una altra cosa. Tot aquest sistema accelera el FOMO, una síndrome d’ansietat social causada per la por de no fer una cosa gratificant que estan fent els altres, al temor de perdre el temps.

«L’acceleració de la societat fa que el preu del nostre temps estigui pujant, i això provoca que les plataformes digitals ens el robin cada vegada més», explicava el periodista francès Bruno Patino, autor de l’assaig ‘La civilización de la memoria de pez’, en una entrevista amb EL PERIÓDICO.