Secció recomanada per

DIA MUNDIAL DE LES CONTRASENYES

Consells per protegir la informació sensible

Es calcula que més de 23 milions d'usuaris a tot el món han patit el robatori de contrasenyes per utilitzar combinacions poc segures

0

0

2
Es llegeix en minuts
Pilar Enériz
Pilar Enériz

Periodista

Especialista en tecnologia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El primer dijous del mes de maig se celebra el Dia Mundial de les contrasenyes, una data que busca conscienciar sobre la necessitat de cuidar al màxim aquest mecanisme de seguretat en dispositius electrònics. Segons un informe realitzat per Ponemon Institute, les pèrdues econòmiques de mitjana per un robatori d’informació a una empresa ascendeixen a 3,41 milions d’euros. Aquestes pèrdues s’originen per contrasenyes poc robustes robades pels ciberdelinqüents. A més, la falta d’informació i conscienciació provoca que usuaris i companyies duguin a terme pràctiques poc recomanables que permeten als ciberdelinqüents accedir a les seves dades i vulnerar els sistemes.

“Comptar amb contrasenyes segures és un factor fonamental tant per a organitzacions empresarials com per a l’usuari. És molta i important la informació que hi ha darrere d’una cla. Per això, a l’hora de crear una contrasenya, ha de ser la més segura i robusta possible”, explica Félix Muñoz, director executiu d’Entelgy Innotec Security., una companyia que recomana tenir en compte les següents recomanacions a l’hora de crear i protegir una contrasenya, tant dins d’una companyia, com a escala individual:

Transmetre bones pràctiques 

Implantar una política de seguretat interna és la primera mesura que s’ha de posar en marxa a l’empresa per transmetre a la plantilla les obligacions i les bones pràctiques en relació amb la seguretat de la companyia. Entre aquestes hi hal’obligació de confidencialitat de la informació manejada, bloquejar la sessió a l’absentar-se del lloc de treball o la prohibició d’instal·lar qualsevol ‘software’ sense prèvia autorització.

Posar-ho difícil

Segons l’últim informe del Centre Nacional de Ciberseguretat del Regne Unit (NCSC) 23,2 milions d’usuaris de tot el món que han resultat víctimes d’una bretxa de seguretat utilitzaven com a contrasenya per als seus comptes '123456'. Per evitar aquests atacs és recomanable, en primer lloc, modificar la contrasenya la primera vegada que accedim a un nou compte o equip. Aquesta nova clau, preferiblement de més de 8 caràcters, haurà d’incloure signes, caràcters especials i alternar majúscules i minúscules. A més, serà important evitar paraules comunes o relacionades amb informació personal dels usuaris. Finalment, aquesta contrasenya s’ha de modificar cada sis mesos i no reutilitzar-la.

Cuidar la contrasenya

Notícies relacionades

Un 69% de professionals admet que comparteix contrasenyes amb els seus companys de feina, una pràctica molt poc segura si, a més, aquesta informació es transmet per algun mitjà ‘online’. El recomanable és no donar aquesta dada a cap company de feina ni deixar-la apuntada a cap banda. A més, és molt important crear una contrasenya diferent per a cada compte d’usuari, de manera que si una és robada no es vegin compromesos diversos serveis.

Utilitzar eines d’emmagatzemament 

Com a mesura de seguretat extra, l’usuari pot optar per fer servir alguna eina d’emmagatzemament i administració de contrasenyes. Si bé és cert que aquestes no són 100% segures, sens dubte serà més difícil el robatori d’una contrasenya, si es fa ús d’aquests gestors. Alguns d’ells ofereixen la possibilitat d’incloure una doble autenticació, és a dir, proporcionar una capa de protecció addicional. Segons l’informe, els empleats asseguren que perden de mitjana 12,6 minuts a la setmana o 10,9 hores a l’any posant i resetejant contrasenyes. Això es tradueix en unes pèrdues estimades en 5,2 milions de dòlars anuals per companyia.