Secció recomanada per

CONSUM

Mesures de seguretat per comprar 'on line'

Les presses per atrapar les millors ofertes no han de fer abaixar la guàrdia davant l'elevat augment de ciberestafes d'aquestes dates

comercioelectrnico

comercioelectrnico

3
Es llegeix en minuts
Pilar Enériz
Pilar Enériz

Periodista

Especialista en tecnologia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les vendes 'on line' creixeran aquest any un 15% respecte a l'exercici del 2015 i en concret durant període del Black Friday i el Cyber Monday (25 al 28 de novembre) s'estima que es generaran unes vendes de 1.267 milions d'euros a Espanya, un 13,12% més que l'any anterior, segons un informe de l'Associació Espanyola de l'Economia Digital (Adigital). No obstant, les compres 'on line', en alguns casos, també comporten riscos. És per això que s'han de prendre una sèrie de mesures de seguretat.

La bona marxa de les operacions es deu també a la facilitat del procés que arriba de la mà de l'increment dels dispositius mòbils, tauletes i ordinadors per fer compres a través d'aplicacions i pàgines web, segons informa Always On, companyia dedicada a protecció digital.

Quan falten pocs dies per a l'esdeveniment, l'escenari està servit: múltiples dispositius en ús, període molt favorable a les compres, i presses per atrapar les millors ofertes, perquè també facin el seu agost els cibercriminals. El més recomanable és extremar les precaucions per fer compres segures.

1. LLOCS WEB FALSOS

Un dels ciberdelictes més importants a què s'enfrontarà aquests dies el consumidor són portals falsos. Davant aquesta amenaça, s'ha de tenir actualitzat un antivirus capaç de detectar llocs fraudulents. Si no se'n té, s'ha de comprovar la URL, contrastar que és original, comprovar la veracitat dels productes i els seus preus, així com tenir en compte que la pàgina de pagament és segura.

Segons dades de la companyia Panda Security, la majoria dels robatoris de dades durant aquests dies es produeixen a l'accedir a llocs falsos de comerç electrònic, enllaços sospitosos o anuncis. Darrere descomptes i promocions s'amaguen arxius maliciosos que posaran les dades personals a disposició dels 'hackers'. A més, molts d'aquests atacs es produeixen a través de correus electrònics de 'phishing'. Els cibercriminals utilitzen aquesta mena d'estafa per enganyar les víctimes i robar la seva informació personal, contrasenyes, números de targetes de crèdit, etc.

Una segona font de risc és que es poden produir transaccions a tercers mitjançant el redireccionament a una pàgina web falsa que suplanta l'entitat bancària. Es recomana comprovar que el lloc té el certificat SSL instal·lat.

2. SUPLANTACIÓ D'IDENTITAT

No és gaire habitual al nostre país, però creix significativament el risc de patir una suplantació d'identitat mitjançant la qual es facin compres 'on line' sense l'autorització del propietari. Es recomana utilitzar sistemes de pagament fiables, com Paypal (que contacta amb l'entitat bancària de la targeta utilitzada i amb el venedor per exigir-li determinada informació), o targetes prepagament que faciliten fer transaccions 'on line' de manera més segura.

“L'excés de confiança en les noves tecnologies i la falta de temps dels consumidors provoca la caiguda d'aquests usuaris en casos d'estafa", adverteix Marta Ciruelos, responsable de màrqueting d'Always On, que també assenyala que “hi ha un gran desconeixement sobre els riscos de dipositar dades bancàries en qualsevol tipus de pàgina web sense comprovar la seva seguretat”.

3. PISTES A LA BARRA

Visitar llocs web coneguts i confiables evitarà l'accés a 'sites' potencialment perillosos. Buscar pistes de seguretat a la barra del navegador ajudarà a identificar si el lloc web és segur.  Per exemple, si una adreça web comença per https://, el lloc està protegit, asseguren des d'Intel Security.

4. COMPTE AMB ELS CORREUS

Els atacs de 'phishing' durant aquest període són molt comuns i de formes molt diferents. Per evitar aquest tipus de frau, es recomana examinar amb atenció l'adreça de correu electrònic del remitent, per comprovar si el nom del domini coincideix exactament amb el lloc web on s'estigui fent la compra.

5. PROTEGIR LES CONTRASENYES

Un dels millors mètodes per protegir els dispositius i les dades és fer més fortes les contrasenyes, almenys vuit caràcters de longitud amb números, símbols i lletres majúscules i minúscules.

6. PEDAÇOS DE SEGURETAT

Els dispositius intel·ligents gairebé sempre requereixen actualitzacions de 'software' rutinaris. Sovint, aquestes actualitzacions inclouen 'pedaços' de seguretat dissenyats per protegir-se dels delinqüents. Es recomana actualitzar els dispositius tan aviat com les actualitzacions estiguin disponibles.

7. EVITAR LES WI-FI PÚBLIQUES

Notícies relacionades

S'ha d'evitar fer compres a través de xarxes wi-fi públiques. Al ser lliures i no tenir contrasenyes, són un objectiu fàcil per als cibercriminals. Panda Security,  per la seva part, recomana que per fer compres o operacions en què s'hagi de transferir informació personal important, es faci sempre a través d'una xarxa segura, i abans de comprar en una botiga 'on line' és bona idea revisar la seva política de privacitat per saber, per exemple, si el producte es pot tornar i com.

8. REVISAR ELS CÀRRECS AL COMPTE

Finalment no s'ha d'oblidar, després de fer diverses compres 'on line', revisar que tots els càrrecs del compte bancari són coneguts i estan controlats. Si algun resulta sospitós, s'ha de posar en contacte amb el banc per si s'ha sigut víctima d'un robatori d'identitat.