Secció recomanada per

PER DIFONDRE CONEIXEMENT LLIURE

Els museus catalans es bolquen en la Viquipèdia

La Fundació Miró, la Biblioteca Víctor Balaguer, el Museu Picasso i el MACBA obren fons als voluntaris

Sala del museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.

Sala del museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú.

1
Es llegeix en minuts
CARMEN JANÉ / Barcelona

Que la pàgina delMuseu Britànic a laViquipèdia sigui més consultada que la mateixa web de la institució va obrir els ulls a més d'un responsable sobre les fonts preferides pels internautes. Així que el British va optar per col·laborar amb els voluntaris de l'enciclopèdia onlinefundada per Jimmy Wales el 2001 i que almenys la informació que hi aparegués fos correcta.

La iniciativa ha triomfat i els museus s'han posat les piles a nivell mundial. Fins al punt que l'American Association of Museums, que reuneix aquests dies a Minnesota (EUA) 5.000 professionals, ha invitat unpanel de voluntaris de la Viquipèdia perquè expliquin les seves experiències i projectes en el que es coneix com el GLAM-Wiki, el projecte per posar galeries, biblioteques, arxius i museus a la web que ja fa un parell d'anys que funciona. 

Un d'aquest és el català Àlex Hinojo, que col·labora com a Wikipedista in Residence al Museu Picasso i que ha desenvolupat projectes per a laFundació Miró, elMacbai laBiblioteca Museu Víctor Balaguer, la primera institució museística pública catalana que va obrir els seusfons de pintura perquè es pengessin a la Viquipèdia en català de manera gratuïta i lliure. Una col·laboració que coordina l'Amical Viquipèdia.

Hinojo explicarà als nord-americans com treballen a la Viquipèdia catalana sobre museus, i com s'utilitzen recursos públics per difondre coneixement lliure. "Si els estudiants d'història de l'art de la Universitat de Barcelona, per exemple, amplien articles sobre artistes catalans i els de traducció i interpretació els tradueixen a l'anglès, perquè utilitzem recursos públics per facilitar l'accés al coneixement a tota la societat", assenyala des dels EUA.

Notícies relacionades

Altres contribucions, explica, són les que realitzen els estudiants de la Llotja que col·laboren realitzant il·lustracions.