SENTÈNCIA

Dos menors espanyols, condemnats per ser «soldats dels Trinitarios»

L’Audiència de Madrid els imposa cinc anys d’internament tancat per intent d’homicidi i per formar part d’una «organització criminal»

Dos menors espanyols, condemnats per ser «soldats dels Trinitarios»
3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Eren menors d’edat quan, la nit del 5 de març, van colpejar salvatgement i van apunyalar un altre jove en un carrer del barri d’Usera (Madrid). «Soc ‘trinitario’, soc soldat juramentat», va confessar un d’ells, el que va apunyalar dues vegades la víctima, que no pertanyia a cap banda. L’Audiència de Madrid els condemna ara, en una sentència a què ha tingut accés Caso Abierto, a cinc anys d’internament en un centre tancat i a dos anys més de llibertat vigilada.

La condemna és dura i suposa un salt en les penes a menors d’edat que formen part de les bandes llatines, un fenomen en alça (el 37% dels detinguts per formar part de bandes a Madrid són menors d’edat). De fet, la investigació dels últims crims comesos per bandes mostra que ja estan utilitzant menors d’edat com a sicaris perquè rebin menys càstig penal si són detinguts.

Des dels 14 anys

En el cas de l’apunyalament d’Usera del mes de març passat, al qual la víctima va estar a punt de morir, la investigació de la Policia Nacional va permetre reconstruir la trajectòria vital d’aquests dos menors fins a formar part dels Trinitarios. Tots dos són espanyols de naixement i la policia els havia identificat en diverses ocasions des que tenien 14 anys.

Un d’ells havia sigut detingut cinc vegades per participar en baralles amb integrants de la banda rival dels DDP (Dominican Don’t Play) i amenaçar amb matxets membres d’aquesta banda. L’altre, d’origen marroquí, havia comès robatoris i també havia participat en baralles amb bandes rivals.

De fet, la mateixa nit de l’apunyalament, el 5 de març, tots dos nois van ser identificats per policies nacionals al carrer de Santuario per portar «vestimenta pròpia de bandes juvenils». Hores després, ja amb un ganivet de cuina que van agafar de la casa d’un d’ells, van atacar i van apunyalar la víctima, que venia de celebrar un aniversari en un local pròxim.

Organització criminal

La sentència, que en ratifica una d’anterior del Jutjat de Menors, els condemna amb més duresa de l’habitual per formar part d’una «organització criminal» jerarquitzada, com defineix la banda dels Trinitarios, creada a la República Dominicana el 1848 i formada a Madrid, a les galeries de la presó d’Alcalá Meco l’any 2001.

Un dels condemnats, que va tirar després el ganivet a una bústia de correus, va reconèixer ser integrant dels Trinitarios. «Soc soldat juramentat», va explicar, després de confessar que la víctima li havia preguntat si era «trini», i ell li va respondre: «Sí, ¿què passa?», i immediatament va treure el ganivet que portava sota la màniga de l’abric i va clavar quatre punyalades al desconegut.

El crit de guerra

L’altre menor condemnat va negar formar part de la banda, malgrat que l’havien detingut quatre vegades en companyia de ‘trinitarios’ i participant en baralles i amenaces. La policia va descobrir fins i tot un perfil seu a Instagram anomenat Popote.t7 (‘popote’ és el crit de guerra dels Trinitarios), al qual apareixia posant amb matxets. La seva explicació per no formar part dels Trinitarios va ser: «Soc musulmà, tinc amics ‘trinitarios’, ‘ñetas’ i ‘latin kings’ que conec del barri i de l’institut. Els ‘trinitarios’ porten rosaris cristians i tenen de lema ‘Dios, Patria i Libertad’, el Déu cristià. Jo soc musulmà».

Un dels menors condemnats va dir que no pot ser ‘trinitario’ perquè és musulmà, però la policia ja ha detectat musulmans, ateus, catòlics i ortodoxos a les bandes llatines

Un dels policies que va declarar al judici va explicar que aquestes bandes llatines ja tenen al nostre país integrants espanyols, romanesos, marroquins, cristians, catòlics, musulmans i ateus. Els soldats dels Trinitarios són «membres d’un capítol [grup] que paguen la quota i lluiten a les ordres del Guerrero», que és l’encarregat d’organitzar els atacs.

Un penedit

Tots dos estan ingressats en un centre tancat i no tornaran a sortir fins que no compleixin la seva condemna. Un d’ells, segons recull la sentència, ha reconegut la seva culpa i mostra penediment. Està aprenent un ofici, vol ser pastisser.

Notícies relacionades

L’altre, en canvi, que va mantenir sempre la seva innocència malgrat totes les proves contra ell, ha protagonitzat gairebé vint episodis de violència al centre on està tancat, incloent-hi l’exaltació de bandes llatines. Rep tractament psicològic i psiquiàtric i segueix en «alta situació de risc» per a ell i per a la societat.

La víctima va tardar 108 dies a curar-se. Una de les ganivetades li va perforar el pit i va estar a punt de costar-li la vida. Porta al cos cinc cicatrius, una, al pit, de 19 centímetres de llarg. Ha complert 18 anys.