En 70 pàgines web

Cau un grup criminal que venia amb atractives ofertes per internet productes que mai enviava

Els set integrants de l’organització estan detinguts i no descarten terceres persones vinculades

2
Es llegeix en minuts

Agents del Departament contra el Crim Cibernètic de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil han desmantellat un grup criminal dedicat a la venda de productes a través de 70 pàgines web fraudulentes i ha procedit a la detenció dels seus set integrants.

Les pàgines web contenien ofertes molt atractives de productes electrònics i electrodomèstics com televisors, rentadores i videoconsoles, fins i tot d’altres com piscines portàtils i sofàs. Els preus estaven molt per sota del preu habitual de mercat, amb anuncis i descomptes que anaven més enllà de les rebaixes ofertes habitualment.

Per donar més rigor a les pàgines web, els seus creadors feien pagaments de considerable import per posicionar-les en llocs destacats als cercadors més utilitzats. Una vegada finalitzat el procés de compra per part de la víctima i realitzada la transferència bancària, els compradors en cap cas rebien els productes adquirits.

Aquest fet, sumat a la multitud de comentaris i ressenyes negatives publicades a la xarxa sobre aquests llocs, obligava a procedir a la reclamació de l’import estafat, però no aconseguien posar-se en contacte amb els responsables per regla general.

En les comptades ocasions que ho aconseguien, aquests s’excusaven en el fet que els preus tan avantatjosos es devien a compres compartides de diferents proveïdors i de grans lots de productes, que s’anirien despatxant i entregant en els mesos següents, però no entregaven tampoc en aquest cas el producte adquirit.

Web intervinguda

Fins ara, les investigacions sobre aquests grups criminals s’orientaven a la identificació dels seus membres, així com al tancament dels llocs web a través de la corresponent autorització judicial. En aquest cas, a més, com a element de valor afegit, es va centrar la investigació en el servidor en el qual s’allotjaven les pàgines web, i elv an poder localitzar i intervenir físicament.

Això va permetre inhabilitar l’accés als continguts de les diferents pàgines web objecte d’investigació, a més de configurar un missatge amb els logotips dels Mossos d’Esquadra i de la Guàrdia Civil en el qual s’alertava els potencials clients que la web en qüestió havia sigut intervinguda.

D’aquesta manera, s’aconseguia un efecte dissuasori al ciutadà, impedint alhora l’augment del nombre de víctimes, ja que es va comptabilitzar, només el primer dia posterior a les actuacions, que 1.000 persones haurien pogut ser víctimes potencials d’aquests fets.

Resultat de la intervenció

La investigació ha revelat que els estafadors havien posat en marxa més de 70 pàgines web fraudulentes i es calcula que l’abast del frau se situaria en 4.000 víctimes i prop de 2,5 milions d’euros obtinguts.

En qualsevol cas, es tracta de dades encara provisionals que es podrien incrementar després de l’anàlisi exhaustiva del material que s’ha intervingut durant el dispositiu desenvolupat.

El dilluns 27 de juny, es va portar a terme el dispositiu conjunt consistent en la detenció de set integrants del grup investigat, així com a la pràctica de vuit entrades i registres, sis en domicilis i dos en locals, de municipis del Vallès Oriental com ara Bigues i Riells, la Roca del Vallès, Lliçà d’Amunt i Granollers.

Notícies relacionades

En aquestes intervencions es van confiscar dispositius electrònics, ordinadors, diversa documentació, moneders de criptomonedes, diversos discos durs i un servidor.

La investigació continua oberta i no es descarta l’existència de terceres persones vinculades amb aquests fets, així com d’un nombre més elevat de víctimes encara no identificades.