Maltractador condemnat

La Policia Local de Sant Feliu de Llobregat evita un crim masclista a París

  • La neboda va entregar a l’agent Leticia un vídeo d’auxili en què la dona apareixia masegada i desesperada

La Policia Local de Sant Feliu de Llobregat evita un crim masclista a París

Robert Ramos

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’agent Leticia, referent de violència masclista de la Policia Local de Sant Feliu de Llobregat, va despenjar el telèfon d’atenció a afectats i a l’altra banda de la línia hi va trobar una noia del municipi aterrida perquè la seva tieta estava vivint un infern en un poble francès, ubicat molt a prop de París. «La seva tieta, a més, tenia dos fills, de 3 anys i 1 any, i estava sent activament maltractada pel seu marit», explica la policia en declaracions a EL PERIÓDICO. El problema era que França quedava molt lluny de la jurisdicció d’una policia local de Sant Feliu de Llobregat.

Però aquest era el municipi en què residia la neboda, i cada vegada estava més angoixada perquè feia dies que no parlava amb la seva tieta. El marit havia descobert en els missatges de Whatsapp que li enviava que l’estava animant a acudir a la policia francesa a denunciar els fets. I després d’esbrinar-ho, el marit havia obligat la dona a tallar la comunicació. Per assegurar-se que mantindria la boca tancada, l’home fins i tot havia amenaçat la dona assegurant-li que, atesa la seva condició de migrant irregular en sòl francès –és marroquina–, el primer que farien les autoritats seria treure-li la custòdia dels fills.

Perquè la neboda fes el pas de contactar amb la policia municipal de la capital del Baix Llobregat, a més del temps que transcorria sense tenir-ne notícies, va resultar decisiu que una altra de familiar li fes arribar un vídeo que la tieta havia aconseguit enviar aprofitant una distracció del seu maltractador. «Era un vídeo en què apareixia ella demanant auxili, estava molt espantada, presentava blaus de diferent intensitat que indicaven que havia rebut pallisses en dies diferents i es veia la seva filla assenyalant aquestes marques i dient “papa”», explica la Leticia, per a qui el vídeo també es va convertir en una cosa clau per oblidar qualsevol restricció jurisdiccional.

L’enllaç

Al veure aquesta gravació, que la neboda va entregar a la Leticia, l’agent va buscar la manera d’ajudar. «Per a això m’havia fet policia», recorda. Va contactar amb els serveis socials de Sant Feliu de Llobregat buscant informació sobre la família i va donar resultat. Constava als seus arxius el nom complet del marit maltractador perquè antigament havia residit a la població i havia sigut atès pels serveis municipals. Amb aquest nom, i ubicant al mapa el nom del poble en què la dona afirmava trobar-se, va acudir als Mossos d’Esquadra. La policia catalana va enviar a la policia francesa les diligències que va preparar la Leticia i va enviar-los també el vídeo.

Amb aquesta informació, la policia francesa va localitzar el domicili en què residia la dona i hi va irrompre per arrestar el marit. «Va haver de passar una bona estona fins que ella va començar a confiar en la policia francesa, al principi tenia por que es complís l’amenaça que acabarien retirant-li la custòdia dels fills. Però després va comprendre que aquests policies eren allà per ajudar-la i els va explicar el que havia viscut», aclareix la Leticia.

Notícies relacionades

El marit va ser jutjat al cap de pocs dies i ja pesa sobre ell una condemna de dos anys de presó, assegura la Leticia, que afegeix que la justícia francesa no ha donat el cas per tancat i que està investigant si els nens han patit maltractaments, un delicte que allargaria considerablement l’estada entre reixes del maltractador.

«Vull que aquest cas es conegui perquè m’agradaria que els ciutadans sàpiguen que poden comptar amb nosaltres quan vegin situacions de violència masclista», conclou la Leticia.