Tràfic de marihuana

Operació antidroga dels Mossos a Sant Adrià de Besòs i Barcelona

  • La investigació d’uns tirotejos ocorreguts el desembre del 2020 va conduir fins a un entramat criminal dedicat al cultiu i distribució de cànnabis

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Seguint la pista de diversos tirotejos que van tenir lloc el desembre del 2020, els Mossos d’Esquadra van arribar fins a una organització criminal, els integrants de la qual s’amagaven als barris de la Verneda i el Besòs (Barcelona) i de la Mina (Sant Adrià de Besòs), dedicada principalment al cultiu i tràfic de marihuana. Gairebé un any i mig després, sota la tutela del jutjat 10 de Barcelona, la policia catalana ha iniciat de matinada una important operació antidroga a Sant Adrià de Besòs i Barcelona.

En el dispositiu hi han participat uns 350 agents de Mossos, entre investigadors, antiavalots de les unitats ARRO i Brimo Unitat Canina per assegurar cadascun dels pisos i locals on han hagut d’entrar, i patrulles de seguretat ciutadana per traslladar els secretaris judicials i emportar-se els arrestats, que ronden la quinzena. En total s’han practicat una vintena de registres. Primer han entrat els antiavalots, després els investigadors i, finalment, els gossos de la unitat canina per buscar droga i diners en efectiu. En un bloc del passeig de la Verneda s’ubicaven dos dels considerats líders de l’entramat. Els dos sospitosos han sigut conduïts als calabossos de la comissaria de les Corts, fins que passin a disposició judicial, i el jutge ha de decidir si, com passa amb la resta de detinguts, esperen en llibertat l’arribada del judici que afrontaran per la seva suposada relació amb els tirotejos i el narcotràfic de cànnabis o si són enviats preventivament a una cel·la.

La banda hauria intentat guanyar-se una parcel·la del tràfic de marihuana al territori on operava. Una ambició que els havia portat a enfrontar-se amb clans rivals. La tensió va arribar al punt més àlgid a finals del 2020, quan es van reproduir en un escàs marge d’hores tres tirotejos, segons ha avançat ‘El País’ i ha confirmat EL PERIÓDICO. Partint de la investigació d’aquells episodis –sense víctimes mortals– que havien fet augmentar la sensació d’inseguretat a la zona, la policia catalana ha acabat posant la lupa sobre l’entramat criminal desarticulat aquest dimarts, que no és el més gran de la zona però sí un dels més actius.

Insults a la premsa

Notícies relacionades

Els registres han tingut lloc en domicilis a l’esmentat passeig de la Verneda, al bloc del carrer de Saturn de la Mina i en una casa del carrer d’Alfons el Magnànim, al barri del Besòs. Ha sigut en aquest últim punt on s’ha concentrat la major part de la premsa gràfica que ha acudit a seguir l’operació. La presència de càmeres ha crispat alguns dels coneguts dels sospitosos, que han insultat, increpat i amenaçat greument els reporters.

Els registres han acabat cap a les nou del matí. Els Mossos tenen previst fer un balanç de la intervenció al llarg d’aquest dimarts. El cas es troba sota secret de sumari.