Història insòlita

El pare d’una de les nenes intercanviades a Logronyo: «La ferida es pot curar, però la cicatriu queda»

  • L’advocada del presumpte pare biològic de la nena demandant, ha explicat que «cap resultat de l’ADN descol·locarà» el seu client pel que fa a la relació amb les nenes

  • Encara esperen les proves de l’ADN, que determinarà qui són els pares biològics de la demandant, fetes a principis d’any

  • El pare ha declarat que «és una cosa que no es pot assumir en la vida»

prematuro-en-incubadora

prematuro-en-incubadora

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquesta setmana s’ha destapat una insòlita història de dues nenes que van ser intercanviades al néixer fa 19 anys «per un error humà» després de passar per l’incubadora a l’Hospital San Millán de Logronyo, ara tancat.

Alicia Redondo, advocada del presumpte pare biològic de la nena demandant, ha explicat que el seu client va patir un «xoc» quan va conèixer la situació el 2019, i, després de dos anys «encara està en una situació complicada perquè hi ha un rerefons físic i mental darrere» i perquè encara espera els resultats de la prova d’ADN, que va ser remesa fa deu mesos a l’Institut Nacional de Toxicologia. A això s’ha d’afegir que la nena demandant mai podrà conèixer la seva presumpta mare biològica, ja que va morir el 2018.

D’una banda, la lletrada ha assegurat que la petició del seu client és «el màxim respecte i privacitat per a les dues famílies», ja que «parlem de dues jovenetes de 19 anys, amb tot el que comporta, i per això és important que es respecti la privacitat». D’altra banda, ha explicat que, en qualsevol cas, «cap resultat d’ADN descol·locarà» el seu client pel que fa a la relació que pugui tenir en el futur amb la jove que ha criat com una filla biològica i amb l’altra, en el suposat cas que la prova de l’ADN determini que ho és.

Per la seva banda, el presumpte pare biològic de la demandant, en declaracions que publica aquest dijous ‘La Rioja’, s’ha qüestionat «¿què en trec de saber qui va fer el canvi? ¿Arreglarem els 20 anys?» i ha afirmat que «és una cosa que no es pot assumir en la vida. La ferida es pot curar, però la cicatriu queda».

Criada amb l’àvia

L’ara demandant mai va viure amb els pares a qui va ser entregada i va ser criada per la seva presumpta àvia, que en va aconseguir la tutela. El 2017, l’àvia va interposar una demanda d’aliments contra el pare de la seva neta, a la qual cosa aquest es va negar adduint que no era la seva filla. El Jutjat de Primera Instància número 1 de Logronyo va ordenar llavors una prova d’ADN, que va confirmar que l’home no era el pare biològic. També es va determinar que la mare de la nena tampoc ho era biològicament, per la qual cosa va sol·licitar conèixer qui eren els seus pares biològics, cosa que va donar origen a una investigació, que està pendent de saber el resultat de la prova de l’ADN feta al pare de l’altra jove.

A l’espera de més resultats

A principis d’any, la jutge va demanar un nou informe genètic a l’Institut Nacional de Toxicologia, però gairebé nou mesos després encara no hi ha resultats. Ara, cal esperar el resultat perquè la jutge determini qui són els pares.

Notícies relacionades

«Quan coneguem els resultats de l’ADN seran els meus clients els que prenguin decisions, però parlem d’un mal continuat que no es pot quantificar en una xifra», ha considerat l’advocada, que ha descartat la via penal perquè la consellera de Salut de La Rioja, Sara Alba, ja ha admès que va ser un error humà, sense que es pugui determinar qui ho va fer, i «no creiem que tingui sentit seguir per aquesta via».

Per ara, el despatx d’advocats de la nena demandant ha iniciat una reclamació administrativa de responsabilitat patrimonial per danys morals reclamant una indemnització de més de 3 milions d’euros, davant els 215.000 euros que ofereix Salut.