Agrupació violenta

Així són ‘Los Hermanos Koala’, els autors de la brutal agressió a Amorebieta

  • El grup ja existia i ara es reorganitza a través d’una generació més jove

  • Els autors de les pallisses solen gravar els successos i els publiquen a les xarxes socials

2
Es llegeix en minuts

Diumenge passat, Alexander, un noi de 23 anys, va ser víctima d’una agressió multitudinària a Amorebieta, Biscaia. Actualment segueix en coma a l’hospital i es troba en estat crític, ja que està connectat a un aparell que el manté amb vida. El seu pare ja s’ha fet a la idea que si la situació no millora l’hauran de desconnectar.

L’incident ja acumula vuit detinguts i aquest dijous, en una roda de premsa, el vice-‘lehendakari’, Josu Erkoreka, va confirmar que pertanyen a una banda violenta que actua a Biscaia coneguda com ‘Los Hermanos Koala’ (LHK) i que ja ha actuat en altres ocasions. Alguns dels seus membres «tenen antecedents com a persones que han intervingut en actes violents anteriorment», va afirmar el vice-‘lehendakari’.

¿Qui són ‘Los Hermanos Koala’?

LHK són un grup conflictiu que ha protagonitzat diferents agressions grupals i robatoris a la província de Biscaia. Els vuit detinguts de l’últim incident a Amorebieta tenen entre 38 i 15 anys –cinc són menors– i, justament, el més gran tindria diversos antecedents per robatori –ja que pertanyia a aquesta banda fa més de 20 anys–.

El conseller de Seguretat basc, Josu Erkoreka, ha reconegut que l’agrupació s’ha reactivat amb adolescents i joves: «Té precedents en una generació que es manifestava violentament i en grup fa uns quants anys i ara es reemergeix i es reorganitza a través d’una generació més jove».

També, segons la policia autonòmica, la Ertzaintza, aquest grup organitzat es reunia de manera habitual en diferents municipis de Biscaia amb la intenció de «generar baralles i atemorir la resta de joves». Així, Seguretat ha indicat que el grup actua de manera organitzada i que els agressors aprofiten la seva superioritat numèrica per acorralar la víctima, deixant-la en una situació d’indefensió total. Per tant, els investigadors descriuen que –després d’analitzar casos anteriors– una de les tècniques que utilitzen en les seves agressions és posar-se davant de la víctima per començar l’atac.

L’Ertzaintza ha afirmat que tenia controlada la presència del grup en diverses baralles durant els últims mesos, i el mateix Erkoreka ha insistit que la investigació per aquesta agressió segueix oberta i no es descarten nous arrestos.

Vídeos a les xarxes

En les hores posteriors a l’agressió, es va saber que els autors havien gravat l’esmentada acció i que van difondre les imatges a través de les xarxes socials, cosa que va generar una «gran alarma social». També, es va poder confirmar que havien participat en altres agressions i robatoris amb violència aquella mateixa nit a la zona. Almenys van ser quatre joves les víctimes dels seus assalts i agressions.

Notícies relacionades

I no és la primera vegada que passa una cosa similar. L’agrupació no s’oculta ni dissimula: repeteixen el seu modus operandi, utilitzen la mateixa roba i graven els fets sense censurar ni pixelar les seves cares, i permeten així que se’ls identifiqui.

Calma des de l’ajuntament

L’Ajuntament d’Amorebieta ha expressat la seva «repulsa» i ha recordat que, malgrat aquest fet violent, la localitat «és un municipi segur», mentre que el Consistori de Lemoa, d’on és veí la víctima, ha convocat una concentració silenciosa en protesta per l’agressió.