Tancada nocturna

El toc de queda deixa Platja d’Aro sense copes

  • Amargor entre els bars musicals que fan el 80% de la seva caixa a l’estiu i reben aquesta tancada com l’estocada final

El toc de queda deixa Platja d’Aro sense copes

david aparicio

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El toc de queda nocturn que va entrar en vigor divendres a la matinada a dissabte a les 01.00 hores en 161 municipis catalans s’ha convertit en gairebé una llei seca per als més turístics. Llocs com Platja d’Aro, referent indispensable de la nit de la Costa Brava, desprenia la mateixa tristesa que emet un parc d’atraccions tancat i amb els vagons de la muntanya russa infestats de males herbes. Llums de neó apagats, cadires recollides i un cotxe patrulla recorrent un passeig principal buit que fa només una setmana havia tornat a ser un formiguer.

 

La prohibició sembla una llei seca perquè passar el forrellat a les 00.30 hores no deixa temps per a les copes. Sí per als sopars, que també han sigut menys, però no per prendre alguna cosa. L’Álex, amo del Gibs Bar, un local amb llicència de discoteca i de bar musical, va intentar sobreviure a la restricció servint begudes a l’hora del sopar. Però no va funcionar. «Amb prou feines et demanen copes. Mengen, fan postres, però si els servim ara una beguda ja no els donarà temps», coincidia la Jacqui, cambrera d’El Golfo, un lloc que la setmana passada estava a vessar i ahir no arribava a la mitja entrada. «No sembla divendres, sembla un dia entre setmana, és molt estrany». Aquest és el mal real que la mesura ha fet al sector, insistia l’Álex, que creu que s’ha detingut la «remuntada» i la pandèmia els ha assestat «una estocada» que podria ser la definitiva. «Nosaltres fem entre la revetlla –23 de juny– i la Diada –11 de setembre– el 80% de la caixa anual. Aquests tres mesos es treballa cada dia i atenem clients estrangers i de la resta del país que consumeixen més que els locals», raonava l’Álex. «Això farà que ens perdem aquests clients, per segon any consecutiu. Si demà dissabte la cosa és com avui, tancaré, com ell», afegia assenyalant el bar que té just enfront i que ja ni tan sols ho ha intentat.

 

«Millor que no digui res, perquè si obro la boca serà per dir com d’imbècils són els polítics», protestava amargament des de darrere de la barra l’amo d’un altre local de copes. «No té cap sentit que ens tanquin a tots, sempre fan el mateix. Que prohibeixin obrir als que incompleixen les normes, però no a la resta», afegia, desesperat i prement l’accelerador per servir les últimes comandes al llindar de la mitjanit.

 

«Les hores dels espanyols»

 

El Josep és l’encarregat del restaurant Victoria, un local que no va tenir una mala nit servint sopars als estrangers. Amb els espanyols, no obstant, la cosa canvia, remarcava. «Els estrangers s’asseuen a sopar a dos quarts de vuit de la tarda i tenen marge de sobra amb el toc de queda. Però els espanyols es presenten a les deu de la nit i això t’obliga a servir a correcuita perquè els doni temps. I, per descomptat, ja no queda marge per al gintònic».

 

A dos quarts d’una de la matinada, vehicles dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Local de Platja d’Aro es van deixar veure pel passeig comercial i també pel marítim per recordar amb la seva presència que el toc de queda era una realitat i que s’aproximava. A l’interior de locals com el Beout res semblava estar més lluny dels plans dels clients que interrompre bruscament la marxa que portaven. Tampoc feia l’efecte que al Charlies o a l’A Sac els joves entreguessin la nit. Aquests tres bars de copes van haver de fer fora la gent en el temps de descompte. Faltaven minuts per a la una de la matinada i davant d’aquests locals hi havia crits, empentes, rialles i coquetejos a ple rendiment. Va ser un miratge. A la una de la matinada, la massa va desaparèixer.

 

Notícies relacionades

Des de la Policia Local de Platja d’Aro detallaven que el dispositiu per fer que es complís el tancament nocturn està coordinat amb els Mossos i que no preveia incidents a la platja. Si això passava, si la sorra es convertia en un fortí de ‘botellons’, actuarien; ho deixaven clar. No va passar. Els únics que van meditar seriosament ignorar el toc de queda van ser grups aïllats de joves estrangers, que preguntaven als cambrers si a ells també els multarien i si, en cas que ho fessin, la sanció arribaria fins al seu país d’origen. Van marxar a l’hotel no tement una sanció, sinó abatuts al veure’s sols en un poble que se n’havia anat a dormir.

El toc de queda, validat per l’autoritat judicial i decretat pel Govern de la Generalitat, afecta els municipis  de més de 5.000 habitants amb una incidència acumulada igual o superior a 400 casos per cada 100.000 habitants durant l’última setmana. La restricció a la mobilitat nocturna entrarà en vigor a partir d’aquest cap de setmana, tindrà lloc entre la 1.00 i les 6.00 hores i estarà vigent durant set dies prorrogables. «Ningú es creu que això ho aixequin en set dies. Fa la pinta que s’allargarà molt més», asseguraven els cambrers d’una Platja d’Aro que s’ha quedat sense copes.