Presó provisional per a la filicida

La mare de Sant Joan Despí confessa que va matar la seva filla amb una bossa de plàstic

sociedad barcelona Una ambulancia atiende a familiares conmocionados por la muerte de la menor en Sant Joan Despí

sociedad barcelona Una ambulancia atiende a familiares conmocionados por la muerte de la menor en Sant Joan Despí

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La dona, que el 31 de maig va ser trobada inconscient al costat del cadàver de la seva filla de 4 anys en un domicili de Sant Joan Despí (Baix Llobregat), ha passat finalment a disposició judicial i ha confessat ser l’autora material de la mort de la nena. Ha prestat declaració aquest divendres al matí per videoconferència ja que encara es troba convalescent per la ingesta de pastilles amb què suposadament va intentar suïcidar-se. El jutjat d’instrucció 7 de Sant Feliu de Llobregat ha ordenat que ingressi a presó provisional i sense fiança.

 

La dona, Cristina Rivas, ha explicat al tribunal que li va donar a la seva filla Yaiza una pastilla de lorazepam –que havia aconseguit gràcies al seu lloc de treball a la farmàcia de la Clínica Platón de Barcelona– per adormir-la. I que, hores després, el dilluns 31 de maig a primera hora del matí, sobre les 08.30, va asfixiar la nena utilitzant una bossa de plàstic.

 

Rivas també ha confessat que feia dos o tres mesos que meditava acabar amb la vida de la nena. Qüestionada directament sobre per què volia matar la menor, Rivas ha eludit respondre. En canvi, quan li han preguntat si el motiu tenia relació amb la seva exparella –el pare de Yaiza–, ha donat a entendre que sí.

 

Segons fonts judicials presents en la declaració, el relat de Rivas confirma que es va tractar d’un crim «premeditat». També que dilluns 31 de maig va actuar amb «molta fredor». Després d’acabar amb la vida de Yaiza, Rivas va sortir a passejar el gos pel veïnat de Sant Pancraç, en el qual residia. Va ser llavors quan va trucar a l’escola per avisar que Yaiza no hi aniria perquè es trobava malament i també va telefonar a la Clínica Platón per dir que estava malalta i que no aniria a treballar. Va fer una tercera trucada per, segons sembla, anul·lar el lloguer de la plaça de cotxe que tenia a prop de la Clínica Platón. Després va tornar al domicili.

Del centre mèdic, segons el seu relat, havia tret la pastilla que li havia donat a la petita i també les que hores més tard va ingerir ella per intentar suïcidar-se. Segons les fonts judicials consultades, la quantitat de comprimits que va prendre li deixaran seqüeles de per vida.

 

Custòdia compartida

 

Rivas i la seva exparella es van divorciar fa tres anys i el jutge va dictaminar que Yaiza hauria d’estar una setmana amb cada progenitor. Divendres 28 i dissabte 29 de maig, a través de Whatsapp, Rivas va intentar convèncer la seva exparella que tornés amb ella.

El primer intent, que va ser presencial, es va produir durant una visita fugaç que el pare va fer a la seva exdona per veure la Yaiza un moment –l’última vegada que la va veure amb vida– i, durant aquesta trobada, Rivas li va dir que s’havia de sotmetre a un tractament mèdic perquè li havien detectat una cosa que no volia revelar. Si ell no acceptava tornar amb ella, no accediria a sotmetre's al tractament mèdic, li deixar caure. El pare, que ja havia refet la seva vida i que no coneixia les dramàtiques conseqüències que suposarien respondre negativament al seu enèsim xantatge emocional, es va negar a reprendre la relació.

Notícies relacionades

La família paterna va lamentar dilluns passat les escasses mostres de solidaritat rebudes per part de les autoritats. Per Yaiza no hi ha hagut cap minut de silenci ni tampoc s’han decretat dies de dol oficial. Ni a Sant Joan Despí, on va morir, ni a Sant Boi de Llobregat, on hi havia l’altra casa de la nena i l’escola on anava.

El Govern va lamentar dimarts, una setmana després del crim, no haver brindat públicament tot el suport necessari a la família paterna i va condemnar finalment l’assassinat de Yaiza.