Nou model policial

Així són els mapes de calor delinqüencial que utilitzen els Mossos

  • La policia catalana distribueix les unitats del cos autonòmic i de la Guàrdia Urbana en funció de com es distribueixen els delictes

Així són els mapes de calor delinqüencial que utilitzen els Mossos
1
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els Mossos d’Esquadra utilitzen mapes de calor que mostren la distribució dels principals delictes que pateixen els veïns de Barcelona per zones, franja horària i tipologia, tal com ha avançat EL PERIÓDICO. El mapa que publica aquest diari recull tots els delictes de furt denunciats a la ciutat durant la primera setmana de maig.

La fotografia mostra que una ciutat en la qual amb prpu feines hi ha turistes encara, els carteristes continuen acarnissant-se amb el cor de la ciutat, pels voltants i artèries comercials més pròximes a la plaça de Catalunya i al Raval o Gòtic. També que les zones que més ronden són les dels centres comercials: La Maquinista, L’Illa Diagonal, Diagonal Mar, Centre Comercial Glòries o Les Arenes.

Notícies relacionades

Cadascuna de les deu comissaries de la ciutat tenen mapes setmanals dels principals delictes que pateix la ciutat: robatoris amb violència i intimidació, furts, robatoris amb força en vehicles, robatoris amb força en establiments comercials i robatoris amb força en domicilis. Això significa que, gràcies a l’explotació de l’historial de delictes que es produeixen a Barcelona i al treball de camp dels agents que identifiquen i detenen sobre el terreny, cada responsable de districte coneix quins delictes abunden a cada zona, a quina franja horària es produeixen i quins delinqüents habituals acostumen a perpetrar-los. Amb aquesta informació, i en col·laboració amb la Guàrdia Urbana, els caps escampen unitats dels dos cossos policials. És un canvi de model que mira d’anticipar una onada delinqüencial com la que va arrossegar la ciutat el 2019.

És un canvi de model policial més basat en la «intel·ligència» que en el «patrullatge dinàmic», explicaven aquest dilluns a EL PERIÓDICO la intendenta Sílvia Cata, coordinadora de Seguretat Ciutadana, i l’intenden Joan Carles Granja, cap de la Divisió d’Investigació Criminal a Barcelona. «El ciutadà no vol veure cotxes patrulla passant pel carrer», explica la intendenta, «vol veure policies anant a peu». Per respondre a aquesta demanda, i davant la impossibilitat de posar un agent a cada cantonada, s’utilitzen els mapes de calor per decidir on ubicar tant unitats dels Mossos com de la Guàrdia Urbana, amb els quals comparteixen la informació.