Bandes llatines

Detinguts tres membres de DDP per atacs amb pistola i matxets a Madrid

  • La Policia Nacional desmantella el grup o «cor» més violent de la banda Dominican Don’t Play a Espanya

  • El cap del grup té 18 anys. Un menor, de 15 anys, acusat de ser el que va disparar a un home la nit de Reis

  • Els investigadors creuen que van ser els que van obrir el cap a cop de matxet a una altra víctima el 13 de març

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Li diuen ‘Negro’ i ‘Moisés’. Té 18 anys i ha sigut detingut 17 vegades. L’última, per agents de la Brigada Provincial d’Informació de Madrid el divendres 26 de març. Aquest jove nascut a Madrid i d’origen dominicà havia ascendit dins de la banda dels Dominican Don’t Play (DDP) i dirigia un cor (grup criminal) de la capital. Ara està acusat de cometre dos intents d’assassinat en els dos últims mesos a Madrid i de formar part d’una organització criminal.

El 5 de gener, un home dominicà de 38 anys que estava al costat d’una cabina de telèfons al carrer Tomelloso del barri d’Usera va ser atacat per un grup de joves i va rebre un tret al coll. Les investigacions de la policia apunten a una baralla pel territori o que simplement l’home no hauria respost correctament al crit que identifica els membres dels DDP: «Pàtria».

La caça o «caiguda»

En aquesta caiguda (com anomenen aquesta banda les batudes que fan pels seus territoris a la recerca de membres de grups rivals), segons les investigacions de la policia, ‘Negro’ hauria entregat la pistola a un menor d’edat, integrant del seu cor perquè disparés. El menor, de 15 anys, també ha sigut detingut en l’anomenada operació Apòstol. El mateix que un altre jove integrant dels DDP i nascut a Costa Rica.

Dos mesos després, el 13 de març, al mateix districte d’Usera, un grup de membres d’aquesta banda atacava amb matxets un jove, que va rebre punyalades al cap i a l’axil·la esquerra. La investigació policial apunta que l’agressió va ser obra del mateix cor de DDP. En aquest cas, segons les indagacions, el detingut menor d’edat va agafar el cap de la víctima mentre el cap del cor li clavava el matxet.

Notícies relacionades

Entre els dos atacs, el cor més violent dels DDP hauria atacat també un jove de 13 anys el 2 de febrer en una zona enjardinada del barri de Carabanchel. Un d’ells va ser detingut per un delicte de lesions i després va ser posat en llibertat.

Els DDP són una banda fundada per immigrants dominicans als carrers de Nova York a principis dels anys noranta. A Madrid es disputen algunes zones de districtes com Usera amb una altra banda rival, els Trinitarios. Solen utilitzar matxets i grans ganivets, en alguns que la policia els ha requisat figuren inscripcions com Això és AD3 o 1.4.3, codis que signifiquen Amor de Dominican Don’t Play.