Picaresca contra les restriccions

Festes silencioses, gresca a la perruqueria o festes en hotels per eludir el toc de queda

  • Les celebracions il·legals van en augment, un símptoma d’esgotament social per un tancament intermitent que ja fa gairebé un any

  • Els Mossos d’Esquadra es reuneixen amb hotelers i empresaris de cases rurals per advertir-los que no poden fer els ulls grossos

  • L’ampliació perimetral entregarà un «baló d’oxigen» a restauradors i ciutadans, que podran canviar de municipi per plaer

Festes silencioses, gresca a la perruqueria o festes en hotels per eludir el toc de queda
5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les festes il·legals preocupen els cossos policials. Des de la implantació del toc de queda fa més de tres mesos, una corretja que va escanyar definitivament l’oci nocturn, els intents d’eludir les restriccions sanitàries i fer una bona festa nocturna –menyspreant l’amenaça d’una pandèmia que ha matat gairebé 60.000 persones només a Espanya– s’han multiplicat. Hi ha hagut propostes matusseres, com 17 persones tancades en una perruqueria del barri del Verduma les tres de la matinada, però també de més elaborades, com una festa silenciosa amb auriculars en apartaments turístics. Els Mossos d’Esquadra s’han reunit amb hotelers i empreses de lloguer de cases rurals per advertir-los que fer els ulls grossos també és sancionable.

Només als 42 principals hotels del litoral barceloní s’han detectat 7 festes clandestines en habitacions des del mes de gener. El comissari Joan Carles Molinero, portaveu dels Mossos, explica que ha sigut un degoteig que s’ha tornat més intens. El cas més recent s’ha detectat entre setmana, la nit de dimecres a dijous. Vuit parelles es van posar d’acord per llogar vuit habitacions a la mateixa planta de l’hotel. «I a la nit es van reunir en una», detalla Molinero, remarcant que es tracta d’una pràctica sobre la qual ja han avisat hotelers. Fins aquesta reunió nocturna en una de les habitacions, els infractors no havien infringit cap prohibició si tots eren veïns del municipi en què hi ha ubicat l’hotel. Però a l’ajuntar-se més de sis persones en una cambra, sí. A més, amb l’alcohol i l’ambient festiu, «es van oblidar de mascaretes i de mantenir les distàncies», avisa Molinero.

Lluny de les urbs, les estratègies incomplidores són semblants. A la comarca de l’Alt Urgell els Mossos van acudir el cap de setmana passat a una casa rural que havien llogat 23 ciutadans francesos. En aquest cas, a més, havien travessat la frontera i havien ignorat el confinament municipal. Els agents van denunciar els 23 inquilins i també el propietari de la casa, que coneixia la procedència dels seus clients. També van desallotjar 17 dels presents i només van deixar que seguissin a la casa sis, el límit que marca la normativa actual.

Auriculars sense fil

Jordi Oliveres, portaveu de la Guàrdia Urbana de Barcelona, explica que a la ciutat aquestes festes il·lícites s’han expressat a partir de dues formes diferents. Les més treballades són les anomenades «silencioses», que han sigut avortades ja en «dos o tres ocasions». Darrere d’aquestes hi sol haver el mateix promotor, que s’anuncia a través de les xarxes socials. Abans de facilitar la direcció, sol·licita l’ingrés de «20 o 30 euros» a través d’una transferència bancària. Després, arriben les coordenades. La beguda l’han d’aportar els assistents i els organitzadors faciliten neveres. La Urbana sospita que el promotor possiblement es dedica professionalment a organitzar esdeveniments i ara ha adaptat la seva perícia a l’entorn de les restriccions. En aquestes festes, hi ha una taula de mescles en què es punxa la música que escolten els assistents amb auriculars sense fil.

La segona forma, que s’ha reproduït en «quatre o cinc ocasions», consisteix a reservar a través de plataformes com Booking apartaments. «El lloguen per a una nit», matisa Oliveres. Una d’aquestes celebracions es va esdevenir en un bloc d’apartaments turístics. En aquesta ocasió no hi va haver reserva telemàtica sinó una ocupació il·legal. Van forçar l’entrada i van muntar un sarau a cada balcó. Els veïns van presenciar atònits la celebració des del carrer i van alertar la policia.

Festes en locals i en parcs

Malgrat que els restauradors, un gremi greument tocat per la pandèmia, han pres consciència de la gravetat de la situació i les sancions imposades pels Mossos han descendit de forma notable –abans n’hi havia més de cent durant els caps de setmana i en l’últim han sigut només 19 els locals multats per saltar-se les limitacions–, també hi ha hagut propietaris que han allotjat festes. Al barri de Sants, un local va ser multat divendres i una altra vegada dissabte. La segona vegada, els agents van trobar-hi 14 clients i van intervenir ampolletes del gas del riure que es van utilitzar per amanir l’ambient.

Les concentracions més nombroses i conflictives des que va començar el toc de queda, no obstant, continuen sent els botellons a l’aire lliure i que no tenen cap planificació. Són reunions que de forma més o menys espontània concentren participants –gairebé sempre molt joves– que s’ajunten per beure i escoltar música. Molinero recorda que aquest tipus d’aglomeracions es donaven abans del toc de queda i de la pandèmia. Actualment, explica Oliveres, es porten a terme envaint parcs que estan tancats. «Salten les tanques i es fiquen dins». Divendres passat, al parc del Castell de l’Oreneta del districte de Sarrià, agents de la Urbana i dels Mossos van sorprendre 130 persones, que van fugir en estampida. Només en van poder identificar dos que anaven tan beguts que no van aconseguir fugir. Tots dos van resultar ser menors d’edat i van ser entregats als seus pares.

Notícies relacionades

Baló d’oxigen comarcal

Molinero confia que l’ampliació del confinament municipal a comarcal funcioni com un «baló d’oxigen» que rebaixi la tensió. «Els restaurants del Maresme, per exemple, podran rebre clients de totes les localitats de la comarca i suposo que notaran un cert alleujament», raona. El portaveu desitja que el nou marge de moviments es noti, perquè les dades dels Mossos detecten que l’esgotament ciutadà anava en augment. Tot i que, de moment, no han percebut casos en què la picaresca dels infractors hagi mirat de dissimular desplaçaments afirmant que es dirigien «a un míting electoral», una estratègia que es temien. «Fem sempre els mateixos controls, entre 630 i 640 cada dia de la setmana, i durant els dissabtes i diumenge les multes creixen. I durant els últims caps de setmana, han augmentat encara més en relació amb els anteriors», explica.