AGENT K-9

Així és Turko, el gos de la Guàrdia Civil que va localitzar 640.000 euros en un maleter

  • Té quatre anys i és un labrador mascle color xocolata. Està especialitzat a detectar droga i diners en cotxes i persones

  • Va ensumar i va marcar els diners que estaven ocults sota les reixetes de l’aire condicionat d’un Mazda i s’obria amb un dispositiu connectat a una llauna de Red Bull

Així és Turko, el gos de la Guàrdia Civil que va localitzar 640.000 euros en un maleter
3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

El conductor d’un Mazda 5 color gris, un home d’uns 40 anys, portava molts diners amagats al cotxe quan la Guàrdia Civil de Toledo el va parar, un matí de desembre, en un control de trànsit pel coronavirus. Mentre ensenyava la seva documentació als agents de l’Usecic, especialistes en ordre públic i control de masses, una altre agent, aquest de quatre potes, mascle, de quatre anys d’edat, raça labrador i color xocolata anomenat Turko, començava a inspeccionar el cotxe de mà del seu guia, l’Emilio. La documentació estava en regla i l’home no tenia cap assumpte pendent amb la llei, però Turko va marcar una zona del maleter del Mazda.

«Hi va enganxar el nas i es va quedar quiet. Ho anomenem marcatge paparra», explica el seu guia, el guàrdia civil Emilio a EL PERIÓDICO. L’agent K-9 no s’equivocava. Allà hi havia uns 40.000 euros. El conductor no va saber explicar als agents humans la procedència dels diners. Mentrestant, Turko seguia amb la seva feina i tornava a marcar amb el nas la zona del tablier, al centre, sobre les reixetes de l’aire condicionat, que no funcionava. Guiats per Turko, els agents descobriran un sistema hidràulic, que es posava en marxa amb una llauna de Red Bull. A l’obrir-se, hi van trobar 600.000 euros més, molts dels bitllets solts i d’altres envasats en paquets.

El conductor no portava l’autorització necessària per moure més de 100.000 euros en metàl·lic (el formulari S1), ni tampoc va justificar l’origen dels diners, de manera que va ser traslladat a la Comandància de la Guàrdia Civil de Toledo. Els diners van ser comptats en la seva presència i enviats després al Banc d’Espanya, on està dipositat a l’espera que conclogui la investigació sobre la seva procedència.

Les restriccions a la mobilitat pel coronavirus estan generant més controls a les carreteres i també confiscacions de droga i diners. La protagonitzada per Turko és la quantitat de diners més gran trobada per la Guàrdia Civil en un control rutinari de carreteres en els últims mesos. El mes d’abril, durant el confinament més sever, una altra agent canina, anomenada Noa va protagonitzar un brillant operatiu a l’AP-7 a l’altura de la localitat de Polopos La Mamola. Ella va ser la principal artífex de trobar 32 farcells d’haixix amb 1.037 quilos de droga i 863.900 euros que anaven ocults en un camió frigorífic.

A Ceuta i en presons

Notícies relacionades

Turko, especialitzat a detectar drogues i diners, és fill de Lena i Cual, que ja formaven part de l’Escola de la Guàrdia Civil, a El Pardo. Va estar el primer any amb una família d’acollida dins del pla Fénix, va rebre ensinistrament i després va ser destinat ja a unitats d’investigació. «És un gos molt complet, pur nervi, treballa molt bé els dobles fons i detecta droga i diners no només en vehicles, també en persones», explica la seva guia. Aquesta polivalència fa que hagi realitzat vigilàncies a Ceuta i també a les presons d’Ocaña i Herrera de la Mancha. El mes de novembre passat, en un altre control de carreteres, va trobar 82 quilos d’haixix ocults al maleter d’un cotxe amb matrícula francesa.

Les últimes setmanes, Turko ha estat rebent entrenament per treballar en rescats a la neu. «És un cadell grossot, un cavall trotador, pur nervi», afegeix el seu guia. Això sí, a Turko no li agrada treballar amb l’armilla de la Guàrdia Civil sobre la seva pell, li frega i la molesta. Els seus caps no l’hi tenen en compte. Després de trobar els 640.000 euros amagats en aquell Mazda gris, li van donar una pilota nova com a recompensa.