QUATRE MORTS

Dues calderes de l’edifici que va explotar a Madrid no estaven inscrites en el registre de la Comunitat

  • És un tràmit obligatori que ha de realitzar l’amo de l’edifici, en aquest cas l’Església o l’instal·lador

  • Tècnics de la Direcció General d’Indústria han sigut citats a declarar en la investigació de l’accident

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Dues de les set calderes de gas de l’edifici que va explotar al carrer Toledo número 98, en ple centre de Madrid, dimecres passat, no havien sigut registrades en la Direcció General d’Indústria i, per tant, no estaven inscrites en el registre oficial de la Comunitat de Madrid, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO de fonts autonòmiques. Aquesta és una de les primeres certeses de la investigació oberta pel jutjat d’instrucció número 35 de la plaça de Castella sobre l’accident que es va originar al bloc de set pisos parroquials de l’església de la Virgen de la Paloma, en el qual van morir quatre persones i deu més van resultar ferides.

Les mateixes fonts van explicar que és «obligatori» que l’instal·lador de la caldera o l’amo de l’edifici, en aquest cas l’església, inscrigui cada instal·lació tèrmica o de gas en el registre oficial. Les lleis estableixen una sèrie de sancions econòmiques per als que no compleixin aquesta norma.

Durant els pròxims dies, diversos tècnics de la Direcció General d’Indústria estan citats a declarar per mirar d’aclarir tots aquests extrems. Les set calderes, també les dues que no estaven registrades oficialment, havien passat una revisió fa menys de dos anys (el termini legal) en mans d’una empresa contractada pels propietaris.

Fallada en les canalitzacions

Cinc dies després del succés que va fer saltar pels aires les plantes superiors del bloc de vivendes, situat al costat d’una residència de gent gran i una escola, es continuen investigant les causes de l’explosió, tot i que les fonts consultades per aquest diari apunten a «problemes en la canalització, de canonades o en els tancaments» de l’edifici, que van poder provocar una fuita de gas durant els dies previs al sinistre. Pot ser que com a conseqüència de l’onada de fred que va afectar la ciutat. «Pensem que hi va haver una fuita de gas durant diversos dies, possiblement a causa de problemes en la canalització, però encara no sabem d’on», expliquen a EL PERIÓDICO fonts dels serveis d’emergències i bombers.

La primera de les dues deflagracions que es van produir va coincidir amb el moment en què un feligrès, David Santos, havia acudit a la residència sacerdotal per fer un cop d’ull a una de les calderes, que pel que sembla estava espatllada. Però les dades obtingudes fins ara i les declaracions dels testimonis descarten que l’incident es produís per un error humà a l’hora de manipular les instal·lacions de gas. Santos ni tan sols havia portat eines i, segons les fonts consultades, no va arribar a tocar cap instal·lació. Va morir a la planta baixa al costat del seu amic, el sacerdot Rubén Pérez.

Paletes morts

Notícies relacionades

Els altres dos morts van ser Javier Gandía, un paleta de 45 anys que estava treballant a l’edifici del davant i havia sortit al carrer per buscar unes eines, i el ciutadà búlgar Stefco Ivanov, de 46 anys, que havia treballat com a paleta i aquell dia havia acudit al despatx de Càritas per rebre una ajuda. Ivanov estava parlant per telèfon mòbil amb la seva parella, que viu a Fuenlabrada, quan l’explosió el va sorprendre.

El rector de la Virgen de la Paloma, Gabriel Benedicto, va explicar en un comunicat que «ni el rector ni l’electricista morts van manipular les calderes en cap moment. Tot l’ocorregut es va produir en un lapse de temps tan breu que no ens va donar temps ni tan sols a ser conscients del que estava passant. «Vam ser sis persones les que vam percebre, en només uns minuts, una estranya olor de gas a quatre punts diferents: el pati i les plantes zero, cinquena i sisena. Però no ens va donar temps a res més que a advertir aquesta olor».

Temes:

Madrid