Organització criminal

Cau una xarxa de 22 traficants que amagava la cocaïna en cotxes trucats

  • La Policia Nacional ha desmantellat una estructura que comprava droga a l’estranger per vendre-la a Catalunya

  • En l’última de les quatre fases d’una investigació d’un any i mig, ha sigut arrestada la cúpula del grup criminal

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Policia Nacional ha desarticulat una xarxa de tràfic de cocaïna que subministrava la droga en ciutats com Barcelona, Sabadell o Terrassa. En una investigació anomenada Prebenda i que va arrencar fa un any i mig, els agents han arrestat un total de 22 persones integrants suposadament d’un entramat que adquiria la droga a l’estranger i la distribuïa per Catalunya ocultant-la en cotxes trucats. El 19 de gener van ser detinguts el cap de l’estructura i els ‘socis’ capitalistes que posaven els diners per comprar la cocaïna. «Eren persones que portaven un tren de vida molt alt i que es dedicaven només a aquesta activitat», remarquen fonts policials.

El cas va arrencar al detectar-se l’octubre del 2019 que a prop de la comissaria de Sabadell, al barri de la Creu Alta, hi havia alguns camells que movien petites dosis de cocaïna. A l’estirar aquest fil, els investigadors del grup 1 de la policia de la capital del Vallès Occidental van arribar –gràcies a seguiments i intervencions telefòniques– fins al cap de l’organització, un home de nacionalitat marroquina i contactes a l’estranger per adquirir quantitats importants de cocaïna i haixix.

Des d’aleshores, hi ha hagut quatre operacions diferents. La més important ha sigut aquesta última, desplegada dimarts passat, contra la cúpula de la xarxa. La majoria dels membres de l’organització són de nacionalitat espanyola i marroquina. Durant els registres, practicats a 14 domicilis –8 vivendes (4 a Sabadell, 2 a Terrasa, 1 a Rubí i 1 a Barcelona), 4 locals (3 a Sabadell i 1 a Sant Quirze del Vallès), i 2 garatges (Sabadell), han aparegut gairebé 3 quilograms de cocaïna, 100 grams de ketamina, 6 grams de pols d’àngel, 600 grams d’haixix, 23 de MDMA i 2.700 de marihuana. Així mateix, els agents van trobar 22.000 euros en efectiu i armes de foc simulades.

Notícies relacionades

L’entramat utilitzava cotxes com un Seat Altea, un Citroën C3 o un Peugeot Bipper per repartir la droga per les principals ciutats catalanes. Eren cotxes modestos que no aixecaven sospites, a diferència dels que conduïen els responsables de l’organització, de gamma alta –un Porsche i un Mercedes, tots dos intervinguts juntament amb un iot. A més comptaven amb compartiments secrets oberts a la carrosseria que només s’obrien amb claus falses o fent combinacions en què intervenien el contacte de vehicle o el fre de mà, tal com mostra el vídeo que acompanya la notícia.

Els vuit arrestats, que eleven a 22 el total de persones arrestades en operatius anteriors del cas Prebenda, passaran aquest divendres a disposició del jutjat de Sabadell que ha instruït la investigació. La policia considera els sospitosos autors dels delictes de tràfic de drogues, de pertinença a grup criminal i de blanqueig de capitals. Aquest últim a causa que l’entramat comptava amb dues empreses sense activitat que utilitzarien per rentar els diners obtinguts amb la distribució de cocaïna.