GRAVACIONS TELEFÒNIQUES

Rafael Amargo va dir que movia la metamfetamina «de 10 en 10» grams

  • Una conversa apunta que el ballarí intentava aconseguir més quantitats de droga per vendre-la
  • La Fiscalia demana que ingressi a la presó. El seu advocat apunta que les gravacions «podrien ser nul·les»
Rafael Amargo va dir que movia la metamfetamina «de 10 en 10» grams
3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

El ballarí Rafael Amargo va comentar en una conversa telefònica intervinguda per ordre judicial que ell manejava droga «de 10 en 10», en al·lusió, segons la interpretació dels investigadors, a grams de metamfetamina, la substància coneguda per la sèrie Breaking Bad. En aquesta mateixa conversa, segons la fiscalia antidroga, Amargo mirava d’aconseguir una quantitat molt més gran d’aquesta substància.

Així consta en les pequisas de la Policia Nacional i la fiscalia antidroga de Madrid, que ha demanat de nou l’ingrés a presó del ballarí i el productor Eduardo de los Santos, acusats de tràfic de drogues i pertinença a grup criminal. La Fiscalia considera que hi ha «bastants» indicis «acreditats» que Amargo i el productor es dedicaven de forma «permanent» i «de comú acord» a distribuir drogues en el centre de Madrid.

A les preguntes per aquesta conversa i d’altres que impliquen Rafael Amargo, el seu advocat, Cándido Conde-Pumpido, respon a EL PERIÓDICO: «El lloc on s’han de valorar aquestes proves és al jutjat. Allà veurem quines proves són vàlides i quines no. El primer que cal comprovar és si aquestes intervencions telefòniques es van motivar adequadament i si hi havia prou indicis per acordar-les, perquè altrament podrien ser nul·les». El lletrat del ballarí afegeix que «nosaltres dubtem fins i tot de la validesa de la detenció (de Rafael Amargo), es van vulnerar els drets del meu client, la policia no li va proporcionar assistència lletrada immediata».

Un quilo per a un productor

Segons els indicis obtinguts per la policia a l’operació Corax, Amargo i el seu productor podrien estar intentant fer un pas més en la seva organització. Tal com va revelar Expediente Marlasca, a La Sexta, el ballarí mirava de trobar qui li vengués un quilo de metamfetamina «per a un productor de teatre». Assegurava que disposava de 13.000 euros per a aquesta compra. En altres gravacions s’escolta l’artista buscar un local suposadament per emmagatzemar la droga. La seva intenció, pel que sembla, era fer passar aquest magatzem per un lloc on es guardaria el vestuari de la seva obra de teatre, Yerma, acabada d’estrenar a Madrid.

La metamfetamina o ‘cristal’ es ven actualment als carrers a uns 120 o 130 euros el gram, més del doble del preu de la cocaïna, segons van explicar a EL PERIÓDICO fonts de la lluita antidroga. Es tracta d’una droga de síntesi, elaborada en laboratori i que sol ser portada a Espanya des de països del centre d’Europa. En l’escrit de la fiscalia que demana presó per a Amargo i el seu productor s’incideix que causa un greu mal a la salut i té un «elevat poder addictiu».

Entregues amb xòfer

Notícies relacionades

Les investigacions es van iniciar a finals del mes d’abril, quan dues persones van ser interceptades per la policia després de sortir de casa de Rafael Amargo. Els agents els van confiscar un total de tres grams de metamfetamina i mefedrona. Durant diversos mesos, van vigilar els passos de l’artista i el productor, que parlaven de drogues sense dissimular, segons fonts del cas. En una altra de les gravacions, Amargo contacta amb un home que suposadament anava a ajudar-los a donar sortida als diners que podria obtenir amb la venda de droga. En ple confinament per la Covid, els policies van observar també que un home de confiança de Amargo, anomenat El Cubita, sortia a fer entregues de droga, per a la qual cosa utilitzava en ocasions els serveis d’una coneguda empresa de conductors. El 30 de novembre, la policia va interceptar un altre home que sortia de casa de Amargo: tenia 1,4 grams de metamfetamina.

El 2 de desembre, la policia va detenir Amargo, la seva parella, el productor i El Cubita. En els registres, es van apoderar de diferents drogues: metamfetamina, ketamina i èxtasi líquid, a més de gairebé sis mil euros en metàl·lic. En el cas de la meta, la major part, 63,4 grams, estava a casa del productor de l’obra de teatre. A casa del ballarí la policia va trobar-hi 0,4 grams. L’advocat d’Amargo, Cándido Conde-Pumpido, defensa que aquesta droga no era per vendre. Al ser detingut, Amargo portava a la motxilla una bàscula de precisió. El seu advocat defensa que era per prendre les quantitats precises d’un producte que estava prenent per aprimar-se.