Balanç delinqüencial

Els lladres actuen en grup en un de cada cinc robatoris violents

  • Entre els mesos de juny i octubre, a Barcelona s’han comès 4.269 sostraccions agressives i 22.887 furts, un 34% i un 59% menys que el 2019
  • Els Mossos d’Esquadra implementaran el Pla Tremall dissenyat a Barcelona contra la multireincidència en la resta de regions policials de Catalunya.
4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ElsMossos d’Esquadraimplementaran elPla Tremalldissenyat a Barcelona contra la multireincidència en la resta de regions policials de Catalunya. «És una manera de treballar que persegueix que les persones que fan del delicte la seva forma de vida deixin de ser desconeguts i que, en conseqüència, augmenti la xifra de mesures de presó preventiva», resumeix Carles Anfruns, comissari de la capital catalana. El 2019, ingressaven cautelarment a la presó 1 de cada 10 autors de robatoris violents que passaven a disposició judicial i actualment aquesta proporció s’ha doblat:un de cada cincesperen entre reixes l’arribada del seu judici,tal com va avançar EL PERIÓDICO a finals d’agost.Un increment que la prefectura intentarà que s’estengui a la resta de demarcacions repetint la mateixa fórmula. La millora dels atestats policials ha permès així mateix recollir més informació sobre agressors i víctimes. Surten dades com, per exemple, que entre els mesos de juny i octubre el ‘top ten’ de reincidentsl’encapçala un home que ha sigut arrestat en 20 ocasionsi que el tanca un altre que ho ha sigut en 10. O que, potser en desacord amb la percepció social,el 96% de les persones que han patit un assalt violent a la via pública no ha necessitatcap atenció hospitalària.

El Tremall es va gestar en col·laboració amb la fiscalia i va ser la resposta a unes dades delinqüencials «excessives» que, en paraules d’Anfruns, «la ciutat no es mereixia: 355 furts i 45 robatoris violents. Diaris. Darrere d’aquesta xifra s’amagaven uns quants lladres que concentraven la immensa majoria de delictes, sobre els quals es va posar la lupa. Des de l’1 de gener del 2020, la policia autonòmica ha col·locat l’etiqueta de multireincidents a 200 ciutadans que han sigut detinguts cinc vegades per cometre robatoris violents o set vegades, per furts. Operativament el Tremall va arrencar al juny.

Àlbum fotogràfic

«Saturem tots els punts més conflictius amb patrulles de prevenció», explica la intendentaSilvia Cata, coordinadora de Seguretat Ciutadana. Els agents veuen en una tauleta electrònica quins delinqüents són reincidents i per on actuen. També hi ha més de cent ‘fures’ –agents de paisà– que tenen ordres de controlar-los i identificar-los i registrar-los. «A ells i a les persones que els acompanyen», remarca.

L’intendentJoan Carles Granja, responsable de la Divisió d’Investigació Criminal a Barcelona, detalla que la informació que recullen els agents al carrer la digereixen unitats d’investigació de cada districte. D’aquesta manera, el Tremall ha elaborat un àlbum de cada reincident que inclou nom, fotografia, àrea d’acció, antecedents policials i judicials o fragments de ciutadans atacats que descriuen com actuen. Aquesta fitxa la reben els fiscals i els jutges que han de decidir si sol·liciten o no presó preventiva i si la dicten, respectivament.

Els agressors

Entre els mesos de juny i octubre s’han comès 4.269 robatoris violents i 22.887 furts. Suposen un 34% i un 59% menys que el 2019. Els robatoris violents els cometen gairebé sempre per aconseguir‘smartphones’, sobretot modelsAndroid. Després, a molta distància, apareixen les carteres o bosses de mà. Els lladres han protagonitzatatacs en grup–els que generen més alarma a causa de la intimidació que suposa el factor ‘en grup’ – en un19% dels robatoris. Han comès en solitari el 49% dels delictes, i en parella, el 32%. Només 12 víctimes han afirmat haver presenciat una pistola en els més de 4.000 robatoris denunciats. La majoria de les agressions han sigut empentes i l’arma esgrimida amb més freqüència per intimidar ha sigut la navalla. I del temut ‘mata lleó’, una tècnica d’asfíxia que l’assaltant utilitza per immobilitzar la víctima i robar-li, se n’han registrat només tres casos. La meitat de les víctimes atacades per lladres agressius han resultat ferides tot i que només un 4% d’aquestes han necessitat assistència sanitària en un hospital. No hi ha hagutcap mort vinculada a un robatori violent a Barcelona aquest 2020.

Sense turistes, la víctima ha sigut nacional, d’entre 20 i 40 anys. Un home en el 57% de les ocasions i una dona en el 43% restant. També lluny de la percepció que atorga a la gent més gran de 65 anys la condició de col·lectiu especialment atacat, aquesta ha població ha patit el 13% dels robatoris violents, una ràtio inferior a la resta de grups d’edat. Els més grans han patit sobretot estrebades per arrencar cadenes d’or. En un 3% dels casos han patit ferides que han necessitat atenció sanitària.

Notícies relacionades

L’activitat dels ‘rellotgers’, estretament vinculada a les víctimes turistes –gairebé absents per una pandèmia que ho ha canviat tot–, s’ha reduït notablement: 162 rellotges en aquests cinc últims mesos. Les estrebades que han fet alguns lladres mentre conduïen una motocicleta, una altra acció icònica en l’imaginari de la inseguretat, també han disminuït: 135 casos.

Aquestes dades, segons Anfruns, Granja i Cata, no quadren amb la sensació d’inseguretat que generen els robatoris amb violència o intimidació. Una falta d’encaix entre percepció i realitat que el comissari Anfruns relaciona, en part, amb la proliferació d’imatges que ara capta ciutadans amb els seus telèfons i que abans no existia.