80 DETINGUTS

Homes joves i espanyols: el perfil dels més de 80 detinguts en els disturbis del cap de setmana

Un grup d'«antisistema 'pijos'» va actuar amb extrema violència a Barcelona. Alguns es van posar a plorar quan van ser detinguts

La policia es prepara per a noves protestes nocturnes divendres. Ja s'estan produint les primeres convocatòries a les xarxes socials

zentauroepp55690273 bcn protesta201103182414 / Emilio Morenatti

zentauroepp55690273 bcn protesta201103182414
zentauroepp55736437 soc marcha libertad201103190541

/

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Tenen poques coses en comú, més enllà de l’emprenyament contra l’estat d’alarma i la situació econòmica. Les primeres anàlisis de la Policia Nacional mostren que es tracta d’un moviment «amorf i sense coordinació». Això sí, dels més de 80 detinguts durant els disturbis del cap de setmana gairebé tots són homes joves.

A Madrid, per exemple, 30 dels 33 detinguts són homes. Només tres, dones. Tots, joves, el més gran té 31 anys. De tots ells, 27 són espanyols, quatre marroquins, un algerià i un irlandès. «Es va detenir dos menors d’edat i vuit persones més menors de 20 anys», expliquen a EL PERIÓDICO fonts policials.

Delinqüents «oportunistes»

Hi ha un aspecte específic, diferent per motius socials propis de cada ciutat. Així, a Madrid, on la major part dels disturbis van passar dissabte a la nit, gairebé la meitat dels detinguts ja tenen antecedents per altres delictes anteriors, com robatoris de cotxes, robatoris amb violència a persones, furts... Delinqüents de carrer que van acudir de manera «oportunista» dissabte a la nit després de veure que a Barcelona s’havia assaltat una botiga la matinada anterior.

En els disturbis de Madrid no es van detectar individus d’extrema dreta. «Tenien la seva pròpia manifestació», expliquen fonts policials. Dissabte a la tarda, els grups ultres de la capital van participar en una protesta contra els menors immigrants no acompanyats que es va celebrar al barri de Las Musas.

«Joves irats»

A Barcelona, on hi va haver 14 detinguts, es van donar dues circumstàncies diferents, segons les fonts citades. A la capital catalana sí que es va detectar la presència d’un grup minoritari d’ultradretans d’estètica casual i, molt més nou, la participació d’un grup de «joves irats». Un analista policial explica així qui forma aquest grup: «Són nanos joves, fills de classe mitjana i alta, que sortien molt de nit, que fa temps que estan emprenyats». Les protestes i els disturbis del cap de setmana els serveixen «per infringir l’estat d’alarma i sortir de marxa», remarquen.

Convocatòria difosa per les xarxes socials per acudir a noves protestes el cap de setmana vinent. / EL PERIÓDICO

Nanos ben vestits, amb les necessitats cobertes, estudiants o acabats de llicenciar que viuen amb els seus pares i que «a l’escalf de l’alcohol després d’un ‘botellon’ van atacar les línies policials amb violència extrema». Va passar en més llocs, però sobretot a Barcelona. «En això hi ha un component imitatiu d’altres països. Podríem dir que són antisistema ‘pijos’, sense agafador polític», afegeixen les fonts citades. En les protestes no van participar grups independentistes catalans ni bascos.

Noves protestes

Notícies relacionades

«Estem veient gent naïf fins i tot. Gent que creu que tots els policies que van a les manifestacions porten uniforme. Així que quan un policia de paisà els detenia es quedaven molt sorpresos». Alguns d’aquests joves irats van arribar a plorar després de ser detinguts.

Les anàlisis de la Policia apunten que el cap de setmana vinent (el dilluns 9 de novembre és festa a Madrid), es podran reproduir algunes protestes. De fet, ja circulen per les xarxes socials les primeres convocatòries per a divendres i dissabte. Una d’aquestes, que s’ha batejat com a ‘Marxa per la Llibertat’, crida a acudir als ajuntaments amb pancartes i mascareta, a més de «la bandera que et representi, és igual el color, per mostrar diversitat (anticapitalistes, LGTB, espanyola...)».