JUDICI AMB JURAT

L'assassinat de la Naiara: tortura i mort de la nena amb les orelles de burro

Comença a Osca el judici contra el seu oncle, el seu padrastre i la seva àvia política, acusats de maltractar i humiliar la cria de 8 anys perquè no feia els deures

El vigilant jurat que va cometre el crim la va colpejar i li va donar descàrregues elèctriques durant cinc hores. El fiscal i l'acusació demanen per a ell presó permanent revisable

zentauroepp54925238 rendueles200914120427

zentauroepp54925238 rendueles200914120427

4
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Es deia Naiara i tenia 8 anys quan la van matar. Ho va fer el seu oncle Iván Pardo perquè no feia els deures de l’escola. Tot va passar a Sabiñánigo (Osca) el juliol del 2017. Feia tot just 13 dies que la nena vivia amb el seu oncle i amb la seva àvia política. Menys de dues setmanes en què va patir un infern de maltractaments i humiliacions, algunes de les quals van ser gravades i van ser fotografiades. Dimarts comença el judici contra els seus tres familiars a l’Audiència d’Osca. La fiscalia i el pare de la menor, representat per l’advocat Marcos García-Montes, demanen presó permanent revisable per a l’oncle de la nena i tres anys de presó per a la seva àvia, Nieves Pena, i el padrastre, Carlos Pardo.

L’àvia va enviar per WhatsApp una foto de la nena «amb orelles de burro posades al cap i agenollada, amb cara d’absoluta por i tristesa»

El 24 de juny del 2017, el padrastre de Naiara Briones, amb l’aprovació de la mare, va decidir enviar-la a casa de la seva àvia. Tots dos s’havien conegut per internet i la dona es va instal·lar amb ell a Aragó. L’excusa per fer fora de casa la Naiara va ser que la nena no estudiava bé. El seu oncle Iván, que treballava com a vigilant jurat, s’anava a encarregar que fes els deures. Ho feia, segons l’escrit d’acusació, obligant-la a estar tota la nit de genolls sobre unes pedres. L’àvia de la nena, Nieves Pena, va arribar a intercanviar-se aquells dies per WhatsApp una imatge de la seva neta «amb orelles de burro posades al cap i agenollada, amb cara d’absoluta por i tristesa».

Còdols sota els genolls

L’oncle enviava missatges d’àudio i vídeo al padrastre de Naiara en què li relatava els cruels mètodes que utilitzava amb ella perquè estudiés: «Doncs demà, còdols del riu [per col·locar-lo sota els genolls]. Es recolzava a la taula perquè no li fes efecte... La vaig posar recta... Ara es queixa i plora que li fa mal, que té els genolls [riu], que li fan mal. Doncs de moment ara fins al sopar es quedarà així».

En un altre vídeo enviat per l’oncle al padrastre, «apareix la menor assassinada de genolls sobre un llibre o el que podria ser un quadern» amb la superfície coberta d’arròs o sal gruixuda. A les imatges s’observa la nena plorant i queixant-se: «Això pica i fa mal». Una veu masculina, suposadament la del seu oncle, li respon: «Estàs així perquè t’ho has buscat». El padrastre estava a l’atur i es dedicava a l’atenció de les seves dues filles biològiques, de cinc i dos anys, però «es va negar a l’atenció de la seva filla política», segons la fiscalia.

Tot acabaria el 6 de juliol del 2017. A un quart de nou del matí, Iván Pardo va entrar a la cuina i va preguntar a la nena si havia fet els deures que li havia ordenat fer el dia anterior. Ella havia de copiar 20 vegades la lliçó sencera. No ho havia fet, i el seu oncle «va començar a clavar cops amb els artells tancats al cap de la Naiara», segons l’acusació particular.

Un mitjó a la boca

L’home es va treure llavors la camisa i li va dir a la seva neboda: «Jo suaré, però tu ho passaràs molt malament. Et pegaré durant 10 hores». Va agafar una raqueta elèctrica utilitzada per matar mosques, va fer que es descalcés i va començar a donar-li descàrregues elèctriques. Com que la nena cridava desesperadament, li va ficar un mitjó a la boca i l’hi va lligar amb un cinturó marró.

Durant cinc hores, la va colpejar «de manera salvatge, despietada i immisericordiosa», segons l’escrit de la fiscalia, i la va fer estar de genolls sobre pedres de grava. La va lligar de peus i mans amb grillons i una corda. La va colpejar al cap amb punys i botes amb puntera d’acer. També li va pegar amb una sivella del cinturó a les plantes dels peus.

«Són les meves normes»

Segons les investigacions, l’acusat va fer que les seves dues filles, de 14 i 12 anys, cosines de la Naiara, presenciessin l’eterna sessió de tortures, que va concloure quan la nena va caure inconscient. Una de les noies va recriminar al seu pare, que la va colpejar i li va dir: «Són les meves normes. Jo mano i ningú em discuteix».

Notícies relacionades

Quan la nena va caure inconscient, l’home va ordenar a les seves filles que netegessin la sang i recollissin les pedres, les manilles i el mitjó utilitzat per emmordassar-la. Després, els va ordenar que diguessin que la Naiara s’havia colpejat al caure per l’escala quan anava a recollir el correu.

Poc després de les tres de la tarda, van avisar els serveis d’emergència. La nena va morir aquella tarda a l’hospital Miguel Servet de Saragossa. Els folis en què havia començat a fer els deures van ser trobats després al cubell de les escombraries de la casa. Aquell curs, la Naiara havia aprovat totes les assignatures de tercer de primària.