UN 'CAPO' DE L'HAIXIX

Homes de Kiko el Fuerte van atacar l'autobús dels avis que es refugiaven del coronavirus

Els nou detinguts per apedregar l'autobús en què arribaven a La Línea uns avis formen part dels esglaons més baixos del tràfic d'haixix, segons la Policia

Kiko el Fuerte va ser empresonat al novembre i alliberat al gener. La Guàrdia Civil li atribueix un patrimoni d'uns 20 milions d'euros

varios jovenes de la linea de la concepcion trataron de impedir la llegada de un convoy de ancianos a una residencia / periodico

3
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

Un grup de veïns de La Línea de la Concepción va rebre el 25 de març amb insults i fins i tot pedrades l’autobús en què 28 avis arribaven fugint del coronavirus des d’una residència d’Alcalá del Valle on s’havien produït molts contagis. La investigació policial sobre aquest incident ha culminat amb nou detinguts, que van ser els que van liderar la protesta.

La policia vincula aquests nou homes, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO de fonts de la investigació, amb el grup de Kiko el Fuerte, un dels ‘capos’ de l’haixix a Campo de Gibraltar, i l’entorn d’un altre home conegut com ‘el Cabra. Tots dos són, segons fonts policials, «narcotransportistes», persones que porten la droga, la descarreguen i l’emmagatzemen en el que anomenen «guarderies» o «caletes».

«Els detinguts formen part d’aquestes quadrilles. Viuen a El Zabal i La Atunara, pel carrer Canarias, a San Bernardo... Són gent coneguda i formen part dels esglaons més baixos del tràfic de drogues», asseguren fonts que investiguen el narcotràfic al Campo de Gibraltar.

Entre els nou detinguts arran dels incidents hi ha homes que figuren com a investigats per la policia per haver fet de ‘punts’, l’esglaó més baix del tràfic d’haixix a la zona. Un punt és algú que a bord d’una motocicleta i amb un telèfon mòbil patrulla els carrers i avisa d’on és la policia i la guàrdia civil perquè les descàrregues d’haixix puguin fer-se de forma segura. «Guanyaven entre 600 i 1.000 euros per nit», remarquen fonts policials.

Altres detinguts per apedregar l’autobús dels avis havien pujat ja un esglaó. La Policia i la Guàrdia Civil els havien investigat ja en ocasions anteriors per formar part de «quadrilles de descàrrega» de la droga, persones que ja toquen el material, que guanyen més diners i arrisquen també més.

Successor de Los Castañas

Kiko el Fuerte va ser detingut per la Guàrdia Civil al novembre, dins de l’‘operació Fortín’ contra el tràfic d’haixix. Llavors se li va atribuir un patrimoni d’uns 20 milions d’euros i es va afirmar que havia substituït Los Castañas (els germans Antonio i Isco Tejón, empresonats després que un protagonitzés fins i tot un videoclip de reggaeton), com el principal ‘capo’ de l’haixix a la zona de La Línea. És un home de 45 anys, amant dels pesos i el culturisme i que va posar diversos gimnasos a la zona. Al gener, va quedar en llibertat sense fiança perquè la jutge no va veure acreditada la seva vinculació amb una partida d’haixix. Per a la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, que l’investiguen, constitueix un objectiu prioritari.

Notícies relacionades

La policia afirma que el mòbil de la protesta contra l’arribada dels avis sospitosos de ser portadors del coronavirus va ser «erigir-se en protectors del barri. El seu missatge amb aquesta acció va ser: venen a portar-nos gent contaminada, ningú fa res, però nosaltres vetllem per la salut del barri»; és a dir, busquen legitimitat i penetració social, el mateix que fan finançant equips de futbol o donant feina o pagant alguna operació mèdica a alguna persona.

En els vídeos difosos sobre la protesta, un dels manifestants discuteix amb un policia: «¿Què venen a fer, a infectar-nos? Farem merder, ho estàs gravant? Perquè ho sàpigues. I no només nosaltres. Si venen més infectats a La Línea, sortirà tothom al carrer». L’home afegeix: «Fa quinze dies que ho fem tot bé, tothom tancat. I ara, ¿que ens portaran els altres infectats, morts a l’autobús? ¡Que venen morint-se a l’autobús!». Un altre arriba a fer alguna al·lusió al mercadeig de drogues en la seva discussió amb els agents: «Després amb el narcotràfic...», apunta.