JUDICI A BARCELONA

L'acusada del crim de la Urbana tenia el mòbil de la víctima

La bala trobada al cotxe del mort formava part d'un clauer

undefined52274398 pla obert de l acusada pel crim de la gu rdia urbana  rosa p200213165309

undefined52274398 pla obert de l acusada pel crim de la gu rdia urbana rosa p200213165309 / Xavi Toscano

5
Es llegeix en minuts
Agencias

Els Mossos d’Esquadra van localitzar el telèfon mòbil del policia local Pedro Rodríguez a l’armari de la seva nòvia i companya Rosa Peral, la principal sospitosa d’haver-lo assassinat i que dies abans havia mostrat a la policia missatges que suposadament havia rebut de la víctima quan en realitat ja estava mort, segons el testimoni d’un sergent del cos.

Un jurat popular jutja a l’Audiència de Barcelona, des del dia 3 d'aquest mes, l’agent de la Guàrdia Urbana Rosa Peral, acusada d’haver assassinat, juntament amb el seu company i amant Albert López, la seva parella i també membre de la policia local Pedro Rodríguez, el maig del 2017.

El sergent, cap d’homicidis de la Regió Policial Metropolitana Sud i instructor del cas, ha insinuat que els missatges que el Pedro va enviar a la Rosa, i que aquesta va mostrar als agents quan li van comunicar que havien trobat el seu vehicle carbonitzat són falsos: «Els missatges que ens va ensenyar la primera nit s’han fet des d’aquest mòbil i el tenia la Rosa. A la seva habitació. A l’armari», ha emfatitzat.

El sergent s’ha referit així al registre que la policia va practicar a la vivenda de l’acusada el 14 de maig, un dia després de detenir-la i dues setmanes després del crim, durant el qual van trobar a l’armari de l’habitació «documentació» del Pedro, així com la seva cartera, la seva placa policial i el seu mòbil.

Aquest descobriment és una de les principals proves que incriminen la Rosa, ja que la nit del 4 de maig, quan els Mossos la van avisar que havia aparegut un cos al maleter del cotxe cremat del Pedro, aquesta els va ensenyar uns missatges de la víctima. D’acord amb el testimoni, l’acusada li va explicar que s’havia barallat amb el seu nòvio el dia 2 i que aquest havia marxat de casa, però que més tard, cap a les 21.00 hores, li havia enviat un WhatsApp dient-li que apagaria el telèfon.

Amb l’altre acusat

La reacció de la Rosa quan li van donar la notícia ja va aixecar les sospites de la policia, ja que ni es va mostrar afectada ni va voler acudir immediatament a comissaria perquè «tenia les nenes a casa». El que no va revelar llavors, i només es va saber després gràcies al rastre telefònic, és que Albert López, l’altre acusat, era al domicili, al qual havia acudit també els tres dies anteriors.

Els investigadors tenen clar, per tant, que el crim el van cometre «entre els dos» i argumenten que «el van planejar» perquè l’Albert va acudir a casa de la Rosa de matinada, quatre hores després de l’última i breu trucada entre tots dos. «A partir d’aquesta trucada de quatre minuts amb l’Albert es comença a desencadenar el pla», ha ressaltat el sergent abans d’aclarir que si la Rosa hagués comès l’assassinat sola, «hi hauria un whatsap demanant ajuda».

Una hipòtesi que reforça el rastre telefònic de la Rosa el dia 2 de maig, quan presumptament es va desplaçar amb el mòbil de la víctima fins a Sitges: «La idea era fer veure que el Pedro està fentuna volta», ha especificat abans de matisar que l’acusada desconeixia que el seu dispositiu també estava punxat.

La policia tampoc té dubtes que la mort del Pedro es va produir el dia 1 de maig perquè el senyal dels telèfons els situa als tres en l’escena del crim entre les tres de la matinada i les 10.00 hores de l’endemà.

Arma homicida

El magistrat del judici, Enrique Rovira, ha acceptat com a prova els clauers amb una bala que la víctima i la seva exdona van regalar en el seu casament, un indici que pot descartar la pistola com a arma amb què es va cometre l’assassinat de Pedro R. Precisament, al maleter on van cremar Pedro R. els investigadors hi van trobar una bala, i la defensa de l’acusat Albert López havia suggerit fins ara que podia ser de l’acusada Rosa Peral, a l’arma reglamentària de la qual faltava un projectil.

L’exdona de Pedro R. ha declarat davant del jurat durant la setena sessió del judici, i l’advocat de la família de la víctima, Juan Carlos Zayas, li ha preguntat pel clauer amb una bala, de la qual no ha sabut determinar el calibre: «Com que érem policies, vam entregar una bala gravada com a clauer amb els noms», amb el casquet i el projectil.

La testimoni ha mostrat el seu propi clauer, que portava al bolso, i el magistrat ha permès que l’ensenyés al jurat de prop abans d’acceptar-lo com a prova en la causa.

Reacció davant de l’exdona

L’exdona de Pedro R. també ha explicat que la nit de l’1 de maig –quan es va cometre el crim– va intercanviar correus electrònics amb ell perquè li concretés quan aniria a buscar el seu fill, ja que en compartien la custòdia.

Notícies relacionades

Ella li va escriure el dia del crim a les 20.58 hores, i ell va contestar a les 22.37 hores dient-li que aniria a recollir al seu fill dimecres, i va rebre un nou missatge de Pedro R. a la tarda de l’endemà, quan ja havia mort –se sospita que Peral va utilitzar el mòbil de la víctima després del crim per fingir que continuava viu, tot i que la seva defensa assegura que ho va fer obligada per l’altre acusat.

Sobre la reacció de Peral al saber que Pedro R. havia mort, la testimoni ha dit: «Em va impactar molt tot el que anava dient i la seva aparença. Jo plorava a raig fet, ella no tenia llàgrimes ni res als ulls, estava normal». Ha explicat que va ser a partir del diumenge 7 de maig que van coincidir amb els familiars de la víctima –li van portar flors al pantà de Foix–, quan va començar a sospitar que la mort de Pedro R. podia estar relacionada amb l’entorn de Peral.