CRIM DE LA URBANA

Una presa diu que Peral va drogar la víctima abans del crim

La testimoni afirma que l'acusada li va confessar que va discutir amb el seu exmarit i li va donar medicaments «perquè es calmés»

La interna ha explicat al jurat que l'agent processada li va preguntar si coneixia un sicari per «fer mal» al seu exmarit

zentauroepp52158957 rosa peral  l acusada pel crim de la gu rdia urbana  durant 200206155211

zentauroepp52158957 rosa peral l acusada pel crim de la gu rdia urbana durant 200206155211 / Xavi Toscano

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una reclusa de la presó de dones Wad-Ras ha assegurat aquest dijous en el judici pel ‘crim de la Urbana’ que l’acusada, Rosa Peral, li va confessar haver medicat el seu nòvio, el també policia municipal, Pedro R. la nit que va ser assassinat, l’1 de maig del 2017. Per temor o falta de memòria, la declaració d’A. G. R. va ser entretallada, inconcreta i plena de llacunes. En multitud d’ocasions va recórrer al «no ho recordo», fins al punt que el jurat popular, a través del magistrat que presideix la vista, va preguntar a la testimoni si se sentia amenaçada per l’agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

En la seva declaració al jutjat d’instrucció que va investigar el crim, la presa, que va coincidir al centre penitenciari amb Rosa Peral, va ser, en canvi, molt explícita i va relatar amb detall el que la processada li havia explicat. «Pedro mereixia morir». Aquesta frase lapidària l’hi va dir l’acusada, segons va sostenir la testimoni el febrer del 2018.  I va anar més enllà a l’afirmar que l’agent detinguda li havia comentat que va enverinar el seu nòvio abans que Albert López, un altre policia municipal, acabés amb la seva vida i cremés el seu cos en un vehicle trobat al pantà de Foix. «Ah, no s’han adonat que el vaig enverinar», va dir que li va explicar Rosa. Un dia, segons la versió d’aquesta interna, la guàrdia urbana li va preguntar si coneixia un sicari per matar el seu exmarit i mosso, Rubén.  

En declaració d’aquest dijous a l’Audiència de Barcelona, la reclusa no ha sigut tan precisa, al contrari, s’ha refugiat en una teòrica falta de memòria a causa de «l’ansietat» i el pas del temps. Estava incòmoda, fins al punt que va afirmar: «No declaro més». I va fer menció al fet que després d’acudir al jutjat d’instrucció va aparèixer la seva fotografia a la premsa titllant-la de «narco i cap de la màfia» (està complint pena per un delicte d’incendi). El jutge que dirigeix el judici li va recordar, davant d’aquesta actitud, que havia de dir la veritat, ja que havia sigut citada com a testimoni. Mentre va durar el seu interrogatori, Rosa no parava de mirar-la de reüll i de manera penetrant.

«Com un robot»

Malgrat que no va ser concisa, la presa sí que va assegurar que, la matinada del crim, Rosa i Pedro van mantenir una discussió «molt forta» i que ella li va donar un medicament que generalment prenia el seu exmarit «perquè es calmés». Aquesta versió encaixaria amb la que va sostenir Antonia, l’actual dona de Rubén. Ella va relatar, a base de mímica, que la filla gran de Rosa li va dir que havia vist Pedro baixant les escales «com un robot».

La reclusa també va assenyalar que Rosa «volia matar Rubén», que va preguntar a diverses companyes de la presó si coneixien un «sicari» que pogués «fer-li mal» i que li volia fer «màgia negra». Així mateix, va detallar que la processada es va oferir per ajudar-la amb els seus estudis i que, en un moment donat, li va demanar si podia utilitzar la seva clau d’internet –a la qual tenia accés gràcies al fet que seguia un programa de formació– per buscar «si a un cadàver calcinat se li poden esbrinar les causes de la mort». Va insistir que la que va ser la seva amiga sempre va atribuir les sospites del crim a l’altre imputat, Albert, que li havia explicat que la nit de l’assassinat ella va pujar al pis de dalt «per tapar les orelles a les seves filles» i que el cadàver de Pedro «no tenia un tret».

Arran de les seves explicacions entretallades, que han anat augmentant davant la severa mirada de Rosa, el jutge ha admès que es traslladi al jurat (és a dir que ho tingui en compte) la declaració que la reclusa va prestar en instrucció i que ha ratificat aquest dijous en la seva integritat perquè, ha dit, llavors els seus records eren més «frescos».

Dos anells de compromís

El jurat ha pogut escoltar també una amiga íntima de Rosa, que ha explicat que tres setmanes abans que es produís el crim, Albert va entregar a l’acusada un anell de compromís «perquè s’ho pensés» i aquesta va decidir posar-se’l en una mà, mentre que a l’altra portava el que li havia regalat abans el seu nòvio Pedro. Aquesta versió contradiu la tesi defensada per la processada que no tindria motius per assassinar a Pedro perquè eren feliços junts, volien casar-se i tenir fills.

Notícies relacionades

En canvi, la testimoni ha apuntat aquest dijous que Rosa «tenia dubtes entre Pedro i Albert» perquè el primer era «una mica controlador», «gelós» i «la lligava molt curt». «Deia que Albert era més afectuós, però que Pedro tenia les seves coses. Que no és or tot el que resplendeix», va indicar. A més, ha assegurat que, després de descobrir-se el cadàver, Rosa va insinuar que la «màfia» podria estar darrere de la mort, però més tard –quan ja intuïa que les indagacions apuntaven a ella– va infondre sospites sobre Albert, de qui va dir que era «agressiu».

Rosa i Albert s’enfronten a una petició fiscal de presó de fins a 25 anys i 24 anys de presó per presumptament «ordir un pla» per acabar amb la vida de Pedro, en el marc d’un triangle amorós que el Ministeri Públic qualifica com una «xarxa de mentides, manipulacions i toxicitat».